İlker Başbuğ'un Avukatı, Mahkemeden 'Görevsizlik' İstedi

Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, İnternet Andıcı Davası’nda sanık sıfatıyla ilk kez duruşmaya katıldı.

Başbuğ’un avukatı İlker Sezer, iddia edilen suçlamanın görev suçu olduğunu ileri sürdü. Başbuğ'un yüce divanda yargılanması için mahkemenin görevsizlik kararı verip, dava dosyasını da Anayasa Mahkemesine göndermesini talep etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, 16'sı tutuklu 29 sanıklı İnternet Andıcı Davası’nın bugünkü duruşmasında eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ da yer aldı. Ayrıca duruşmaya, Hasan Iğsız ve Hifzı Çubuklu'nun da aralarında yer aldığı 15 tutuklu sanık katıldı.

Duruşma başlamadan önce, ilk giren salona İlker Başbuğ oldu. Başbuğ'a Hasan Iğsız'ın eşlik ettiği gözlendi. Daha önceki duruşmalarda, rütbesi ve mevkii en yüksek olan Hasan Iğsız'ın, sanık bölümünde en ön sırada, sol başta otururken, bu duruşmada kendi yerini Başbuğ'a vermesi dikkat çekti. Başbuğ'un duruşma salonuna girmesinden sonra, izleyici olarak duruşmaya katılanlar, uzun süre ayakta alkışlayarak Başbuğ'a destek verdi. Jandarma yetkilisinin uyarısı üzerine izleyiciler alkışlamayı kesti.

Duruşmanın başlamasından sonra Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, İlker Başbuğ hakkında açılan davanın 15 Şubat 2012 tarihinde kabul edildiğini ve aralarında irtibat bulunması gerekçesiyle de İnternet Andıcı davasıyla birleştirildiğini hatırlattı. Başbuğ hakkında hazırlanan 39 sayfalık iddianamenin okunması işlemine geçilmeden önce, Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, görev ve yetki konusunda bazı itirazları olduğunu belirterek söz istedi. Sezer, iddianamede belirtilen suçlamanın görev suçu olduğunu öne sürerek, Başbuğ'un yüce divanda yargılanması gerektiğini söyledi.

Dava konusu İnternet Andıcı ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından kurumsal bir karar alındığını ancak hayata geçirilemediğini söyledi.

Avukat Sezer, mahkemenin, Başbuğ dosyası ile ilgili görevsizlik kararı vererek, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. Sezer, bu taleplerinin reddedilmesi durumunda ise dava ve suçlama konusu İnternet Andıcı belgesinin, Ankara'da hazırlanmış olması nedeniyle yargılama yetkisinin Ankara'da bulunan özel yetkili mahkemelerde bulunması gerektiğini ifade etti.

Sezer, bu nedenle de yetkisizlik kararı verilerek Başbuğ dosyasının Ankara’da özel yetkili ağır ceza mahkemelerine gönderilmesini istedi. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, görevsizlik ve yetkisizlik konusundaki taleplerinin reddine karar verilmesini talep etti. Sezer'in talebi ve savcılık mütalaası ile ilgili karar verilmesi için duruşmaya ara verildi .