Byegm Genel Müdürü Karakaya Açıklaması

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, ''Şu anda tüm basın kartı taşıyan arkadaşlarımız, devletin herhangi görevlisi gibi genel müdürü gibi tüm kamu tesislerinden aynı şartlarda yararlanabiliyor'' dedi.

Karakaya, ''Yerel Medya Buluşması'' için geldiği Çanakkale'de, Vali Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti.

Daha sonra Ticaret Borsası'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Karakaya, yılda iki kez yerel medya seminerleri düzenlediklerini söyledi.

Genel Müdürlüğün 1920 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurulduğunu, o günden bu yana da basın mensuplarının yanında olmaya gayret eden bir müdürlük olduklarını ifade eden Karakaya, hizmetlerinde, devletin gören gözü, duyan kulağı olduklarını söyledi.

Dış dünyadaki gelişmeleri devletin üst protokolüne ilettiklerini belirten Karakaya, ''Dünyada ne gelişme olduysa Türkiye'ye ilişkin, bunları 20 dilde takip ederek, devletin üst protokolüne iletiyoruz. O anlamda da devlet kurumları için vazgeçilmeziz'' ifadesini kullandı.

Gerek yabancı basın akreditasyon işlemlerinde gerek her türlü uluslararası organizasyonların basın ayağını yerine getirdiklerini belirten Karakaya, ''Son zamanlarda bir dizi faaliyet başlattık. Türkiye merkezli platformlar oluşturuyoruz. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Platformları, Balkan Ülkeleri Medya Platformu. En son gerçekleştirdiğimiz Türk Arap Medya Platformu ile önümüzdeki Mayıs ayında Ankara'da gerçekleştireceğimiz Afrika Ülkeleri Medya Formu. Yaklaşık 300 Afrikalı gazeteci ve akademisyen Türk meslektaşları ile bir araya gelecek'' diye konuştu.

Karakaya, yerel medyaya yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Basın kartı ayrıcalığının sona erdirildiğini, bunun için bir kanun çıktığını anımsatan Karakaya, şöyle devam etti:

''Artık gazeteci arkadaşlarımız değil, devletin üst protokolü de genel müdürü de birçok ayrıcalıktan şu anda yararlanamıyor. Konaklama, iletişim ve ulaşım alanında bu ayrıcalıkları tekrar kazandırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız protokollerle, ziyaretlerle bunu temin etmeye çalışıyoruz. Şu anda tüm basın kartı taşıyan arkadaşlarımız, devletin herhangi görevlisi gibi, bir genel müdürü gibi tüm kamu tesislerinden aynı şartlarda yararlanabiliyor. Ulaşım anlamında bazı şirketlerle görüşmelerimizi halen sürdürüyoruz. Bazı kısmi indirimler elde ettik. Başbakan Yardımcımızın destekleriyle elde etmiş olduğumuz gri pasaport uygulaması var. Artık basın kartı taşıyan arkadaşlarımız yurt dışına gitmek istediği vakit devletin genel müdürü gibi hizmet pasaportundan yararlanıyor.''

Basın trafik kartlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını, bu kartların değişeceğini ifade eden Karakaya, ''Yıpranma gündeme geldi, evet böyle bir kaybımız oldu. Ama geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız çalışma yapılmasına ilişkin söz verdiler. Başbakan Yardımcımız bu konuya değindiler. Bildiğim kadarıyla bu çalışma başladı, müzakereler devam ediyor. Ama nasıl sonuçlanacak bilmiyorum. Ümit ediyorum kısa zaman içinde bu konuda bir mesafe alacağız'' diye konuştu.

BYEGM Basın Yayın Daire Başkanı Bahattin Akyön de basın kartları ve basın mensuplarına yönelik çalışmalar hakkında sunum yaptı.

Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Burak Gezen de trafik basın kartları konusundaki sıkıntıları dile getirdi. Gezen, basın mensuplarına ''sarı plaka'' verilmesi önerisinde bulundu.

Karakaya ve beraberindekiler daha sonra İntepe bölgesinde Vali Güngör Azim Tuna ile basın ormanına fidan dikti.
Kaynak: AA