Ayın Söyleşisi Etkinliğinin Konuğu Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek Oldu

Kumluca Belediyesi tarafından düzenlenen ayın söyleşisi etkinliğine katılan emekli cumhuriyet başsavcısı Reşat Petek, 12 Eylül 2010 referandumu ve yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi.

Kumluca Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirilen ayın söyleşisi etkinliğine Kaymakam Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Mavikent Belediye Başkanı Erdeniz Yavuz, Emniyet Müdürü Nail Çetinkaya, daire amirleri, siyasi parti ilçe temsilcileri ve davetliler katıldı.

Söyleşi öncesi konuşan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, etkinliği her ay düzenli olarak yaptıklarını belirterek, bugüne kadar uzmanları tarafından ele alınan konuların halkın büyük beğenisini topladığını söyledi.

Bugünkü konunun da çok önemli olduğunu vurgulayan Çetinkaya, 12 Eylül 2010 referandumu öncesinde ve sonrasında çok şeylerin konuşulduğunu, bu konuyu da bir hukukçudan dinleme fırsatı bulacaklarını belirtti.

Konuşmasına Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren oluşturulan ilk anayasayı ve sonrasında yapılan anayasaları anlatarak başlayan emekli cumhuriyet başsavcısı Reşat Petek, bu anayasalarda insanların özgürlüklerinin kısıtlandığını söyledi.

Anayasalarda sistemi sorgulama veya sistemi değiştirecek bir çalışma yapmanın da önünün tıkandığını ileri süren Petek, o yıllarda yapılan seçimlerde trajikomikliklerin yaşandığını, bunlara en güzel örneğin de ''açık oy, gizli tasnif'' uygulaması olduğunu gösterdi.

Petek, şöyle konuştu:

''Türkiye'de ilk anayasa 1924 yılında yapıldı. Daha sonra 1961 ve 1981 yıllarında tekrar anayasalar yapıldı. İlk anayasadan sonra yapılan 1961 anayasasının bir farkı, kurumların kanunları uygulayıcı konumunda olmaları olmuştur ve kurumlar hiçbir zaman yaptıkları uygulamalardan dolayı sorgulanmamışlardır. Demokratik bir yönetim sisteminde bütün kurumlar hesap verebilmelidir. 12 Eylül 2010 referandumu tam bu anlamda bir kırılma noktası olmuştur. Geçmiş ile kıyasladığımızda daha iyisi olabilir, ama bu günkü gelinen nokta çok önemlidir.''

Söyleşi sonunda Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya ve Mavikent Belediye Başkanı Erdeniz Yavuz, Reşat Petek'e porselen çay seti ve Kumluca Belediyesi kitaplarından hediye etti .