Kırklareli'de At Arabaları Yerini 'Kotiga'lara Bıraktı

Kırklareli Belediyesi, atık toplayarak geçimini sağlayan 18 kişiye "Kotiga" adı verilen iki tekerlekli el arabası verdi.

Kırklareli'de At Arabaları Yerini 'Kotiga'lara Bıraktı
Uzun yıllardır Kırklareli şehir merkezinde trafiğe çıkan at arabaları yüzünden vatandaşlar tarafından Kırklareli Belediyesi'ne şikayet geliyordu. Kırklareli Belediye Meclisi, şikayetleri göz önüne alarak; at arabası ile geçimini sağlayanların at arabalarını 2 bin 500 TL ücret karşılığı ile kendilerinden teslim aldı

At arabaları ile atık malzeme toplayarak geçimini sağlayan, fakat yasak sonrasında belli bir süredir işlerini yapmakta güçlük çeken atık malzeme toplayıcılarının sıkıntılı olduklarını gözlemleyen Kırklareli Belediyesi bu vatandaşlara "Kotiga" ismini taşıyan iki tekerlekli el arabası üretti.Kırklareli Belediyesi Hizmet Şantiyesi'nde törenle atık toplayarak geçimini sağlayan vatandaşlardan toplam 18 kişiye 18 adet "Kotiga" teslimi yapıldı.

Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur iki tekerlekli araçların teslimi ile ilgili bir açıklama yaparak şunları kaydetti: "Önceki yıllar at arabaları ile çevrecilik yaparak doğaya katkı sağlayan vatandaşlarımız, at arabası yasağı sonrasında atları ve arabalarını belediyemize teslim etmek zorunda kaldılar. Bizler vatandaşların atlarını ve arabalarını bir bedel ödeyerek kendilerinden almamız sonrasında hurda işi ile geçimlerini sürdüren bazı vatandaşlar "Kotiga" adı verdikleri hurda ve atık malzeme taşımada kolaylık sağlayan iki tekerlekli araçlar kullanmaya başladı.

Kırklareli Belediyesi olarak "Kotiga" adındaki buaraçlardan 18 adet üreterek bu vatandaşlarımıza vermeği düşündük. Acil ihtiyaç sahibi olan arkadaşlara bu araçlardan vereceğiz. Bu araçların vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. İnşallah kendilerine katkımız olmuştur. Bu vatandaşlarımıza kentin sakinleri olarak şükran borçluyuz. Çok sayıda vatandaşın çöp olarak gördüğü ama bir çoğunun parasal değeri olan teneke, kağıt veya naylon toplayarak geri dönüşüme destek olarak doğaya büyük katkı sunuyorlar. Bunla birlikte kendi geçimlerini sağlıyorlar.İşleri gerçekten zor, Allah bu vatandaşlarımızın yardımcısı olsun." Başkan Yardımcısı Başkur, kendilerine gelen talepler ölçeğinde zabıta çalışanlarının çalışmaları ve bu işi yapan arkadaşların öneri ve tespitlerinden yola çıkarak şimdilik 18 kişi belirlediklerini, bu araçları kendilerine teslim edeceklerini ifade etti.

Talebe göre bu araçların üretimine devam etmeyi düşündüklerini belirten Başkan Yardımcısı Başkur; "İlerleyen süreçte bu araçlardan üreterek ihtiyaç sahiplerine dağıtmaya devam edeceğiz" dedi.

"HURDALARI SIRTIMIZDA TAŞIMAK ÇOK ZOR"
Hurda atıkları toplayarak geçimini sağlayan Hasan Dublacı, belediyenin kendilerine verdiği bu araçlardan ötürü memnun olduklarını belirterek, "Allaha şükürler olsun şimdilik halimizden memnunuz. Bu iş yaparak ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz. Hurdaları sırtımızda taşımak çok zor, önceden at arabası ile bu işi yapıyorduk. Ancak yasak sonrasında araç sıkıntısı içine girdik. Belediyemize bu hizmetinden ötürü sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi.