Kenan Evren'in Savunması Hukuk Devletinde Kabul Edilemez

"Bakan Hayati Yazıcı, Kenan Evren'in yargılanacağı mahkemeye gönderdiği savunmaya tepki gösterdi

Kenan Evren'in Savunması Hukuk Devletinde Kabul Edilemez
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tunus'un 56. Bağımsızlık yıl dönümü münasebetiyle Tunus'un Ankara Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

'HUKUK DEVLETİNDE KABUL GÖRMEZ '

Bakan Yazıcı'ya 12 Eylül Darbesi'ne ilişkin dava kapsamında, davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in avukatı tarafından mahkemeye sunulan savunma dilekçesi konusundaki görüşleri soruldu. Savunmayı ilginç bulduğunu belirten Bakan Yazıcı, 'Şimdi bunların yargılama süreci başladı. Çok doğaldır, bir yargılanan kişinin psikolojik havası içerisinde. Savunmasını da o anlamda ilginç buldum. Hukuk devletinde kabul görecek makbul bir savunma değil'' dedi.

'O KANUNU HATIRLADIM '

Bakan Hayati Yazıcı, kendisinin 12 Eylül Darbesi olduğu zaman Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde genç bir hakim olarak görev yaptığını söyledi. Yazıcı, o dönemde Milli Güvenlik Konseyi ve hükümet tasarruflarının Resmi Gazete'de yayınlandığını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Resmi Gazete'de yayınlanan bir kanunu hatırladım şimdi. Orada şöyle diyordu; 'Milli Güvenlik Konseyi'nin düzenlediği, yayınladığı tebliğ ve bildirilerden anayasaya aykırı olanlar anayasa, kanunlara aykırı olanlar kanun hükmündedir' diye. Böyle bir süreç yaşadık bu ülkede. Onlar ne dediyse anayasaya aykırıysa anayasa hükmünde, kanuna aykırıysa kanun hükmünde. '

KENAN EVREN'İN DEMEK İSTEDİĞİ..

Bakan Yazıcı, yargıcın, sanığın savunmasını dinlemek zorunda olduğunu ancak o yönde hareket etmek zorunda olmadığını sözlerine ekledi. Savunmada darbenin bir suç olmadığının, darbeye teşebbüsün suç olduğunun ifade edildiğinin hatırlatılması üzerine de, Yazıcı, ''O çok klasik bir savunmadır. Şunu derler; 'Darbe kendi hukukunu getirir. Teşebbüs ederse cezalandırılır. Ama başarırsa kendi hukukunu oluşturur.' Onu ifade etmeye çalışıyor. Ama bugün artık darbeciler değil, millet kendi hukukunu oluşturdu. Millet adına yargılama yapan mahkemeler de darbecileri yargılayacak.'' diye konuştu.

Tunus'un 56. Bağımsızlık Günü resepsiyonuna Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, büyükelçiler ile pek çok davetli de katıldı.
Kaynak: AA