Londra'da İngilizce Değil Türkçe Öğreniyorlar

Türkiye'nin ekonomik büyümesi İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Yunanlar ve İngilizler başta olmak üzere birçok milletten kişinin, Türkiye'de çalışmak için Türkçe öğrenmesine neden oluyor

Londra'da bulunan ve 2010 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılan Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde verilen Türkçe kurslarına kayıtlı yaklaşık 50 farklı milletten 150 öğrenci bulunuyor. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ndeki Türkçe öğretmeni ve Eğitim Koordinatörü Ahmet Alver, son dönemde Türkçe kurslarındaki öğrenci sayısında ciddi bir artış olduğunu A.A'ya anlattı.

Merkezde haftanın altı günü verilen Türkçe kurslarına daha çok İngilizlerin ve Yunanların ilgi gösterdiğini belirten Alver, şöyle konuştu: 'Herkesin Türkçe öğrenmek için farklı sebebi var. Kimisinin Türk eşi var, kimisi üniversitede Türkiye üzerine çalışıyor, ama çoğunluk özellikle Yunanların ve İngilizlerin zihninde Türkiye'de çalışma düşüncesi var ve bir an önce Türkçe öğrenip, Türkiye'ye kapak atma derdindeler. Ama özel zevkten, turistik nedenlerle de öğrenenler var, sebepler farklı.' Özellikle Yunan öğrencilerin Türkiye'de çalışmak istediklerini ifade eden Alver, örneğin merkezde Türkçe kursunu tamamlayan Yunan bir öğrencinin yakın zaman önce Türkiye'ye çalışmaya gittiğini anlattı. Ahmet Alver, Yunanlıların yanı sıra çok sayıda İngilizin de Türkiye'de çalışmak için Türkçe öğrendiğini kaydederek, 'Ekonomik sebeplerden dolayı Türkçe öğrenen çok' dedi.

-'Daha fazla Yunanlı Türkçe öğreniyor'-
Türkçe kursunda başlangıç sınıfında bulunan ve Oxford Üniversitesinde öğretim üyesi olan Yunanlı Kostas Skordles, Türkçe'nin çok ilginç bir dil olduğunu, Türkiye'ye birkaç kez gittiğini ve Türkiye'yi çok sevdiğini söyledi. 'Türklerle, yabancı bir dilde konuşmak yerine Türkçe konuşmak ve anlaşmak istiyorum' diyen Skordles, özellikle Yunanistan'da ekonomik nedenlerden dolayı daha fazla insanın Türkçe öğrenmeye başladığına dikkati çekti. İngiliz vatandaşı Mark Whitley ise, kız arkadaşının Türk olduğunu, Temmuz ayında evleneceklerini, İstanbul'a taşınacağını ve bu nedenle Türkçe öğrendiğini söyledi. Kız arkadaşının avukat olduğunu ve avukatlık bürosunun bulunduğunu, işlerinin iyi gittiğini anlatan Whitley, bu nedenle İngiltere'de yaşamak yerine Türkiye'de yaşamayı tercih edeceklerini kaydetti.

-'Türkiye'de iş sahibi olmak istiyorum'-

Türkiye'ye, Türk kültürüne ilgisi olduğunu anlatan ve bu nedenle Türkçe öğrendiğini söyleyen Fransız vatandaşı Francois Courant da bu yaz Türkiye'ye gidip Türkçesini geliştireceğini, birkaç yıl içinde de Türkiye'de çalışabileceğini ifade etti. Courant, Türkiye'nin giderek önemini arttıran bir ülke olduğunu belirterek, Doğu ile Batı'yı birleştiren bir köprü olduğunu söyledi. Singapurlu Allyn Tan ise, erkek arkadaşının Türk olduğunu ve bu nedenle Türkçe öğrendiğini ifade etti. Türkiye'de yaşamak ve iş sahibi olmak istediğini kaydeden Tan, özellikle İstanbul'u çok sevdiğini söyledi. Tan, Türkiye'de ekonomik durumun Avrupa'ya göre çok daha iyi olduğunu ve bunun da daha fazla iş imkanı anlamına geldiğini belirtti.
Kaynak: AA