Bitlis'teki İzinsiz Nevruz Kutlamasına 6 Gözaltı

Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamada, kentte izinsiz düzenlenen Nevruz gösterisinde, 6 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Açıklamada, ülke genelinde, 21 Mart tarihinde yapılması planlanan Nevruz kutlamalarına, mülki idarelerce izin verilmesine rağmen, bazı grupların, illegal olarak, 20 Mart tarihinde nevruz kutlama çabası içinde oldukları belirtildi.

21 Mart tarihinde Tatvan, Güroymak ve Hizan ilçelerinde, Nevruz kutlama taleplerine izin verildiğinin belirtildiği açıklamada, şunlara yer verildi:

''Buna rağmen bazı grupların, 20 Mart'ta Ahlat ilçesi ve il merkezinde, Nevruz kutlamalarını bahane ederek, illegal gösteri yapacağı bilgisi alındı. Bunun üzerine Ahlat ve Bitlis'te gerekli emniyet tedbirleri alındı. Ahlat'ta BDP ilçe binası önünde, yaklaşık 300 kişilik bir gurup toplandı ve güvenlik görevlileri guruba, Nevruz kutlamalarına müsaade edilmeyeceğini bildirilmesi üzerine topluluk, Hakkari BDP eski İl Başkanı Orhan Koparan, Bitlis BDP eski Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş ve Bitlis BDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nun kısa bir konuşma yapmasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.''

Açıklamada, BDP İl Binası önünde toplanan 300 kişilik guruba, düzenleme kurulu tarafından, 20 Mart günü için yapılan kutlama konusunda, müracaatlarının Valilikçe uygun görülmediği, bu nedenle yapacakları faaliyete izin verilmeyeceğinin söylendiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Bunun üzerine, Milletvekili Zenderlioğlu kısa bir konuşma yapmak istediğini, ardından dağılacaklarını beyan etti. Ancak konuşma bitiminde, topluluk dağılmayarak güvenlik personeline maytap ve taş atarak saldırmıştır. Gurup, kademeli olarak su sıkma ve gazla müdahale edilerek dağıtılmış, dağılmamakta direnen 6 kişi güvenlik güçlerimizce gözaltına alınmıştır'' denildi.

Gözaltına alınan şahıslar hakkında, ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına'' muhalefetten adli işlem başlatıldığı ifade edildi.
Kaynak: AA