Yeni TTK Bilgilendirme Toplantılarının İkincisi Konya'da Yapıldı

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen şirketlere yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) bilgilendirme toplantılarının ikincisi Konya'da yapıldı.

Yeni TTK Bilgilendirme Toplantılarının İkincisi Konya'da Yapıldı
Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı ile oda ve borsa başkanları ve çok sayıda sanayici, iş adamı, muhasebeci ve mali müşavir katıldı.

EKONOMİK SUÇA EKONOMİK CEZA PRENSİBİ BENİMSENMELİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, yeni TTK'nın 11 yıllık bir gelişim sürecinin ardından hayata geçeceğini belirterek, 'Bu kanunla ticarette her şey baştan aşağı değişecektir. Bu yasa ticarete yeni bir kültür getirerek, ticarette şeffaflaşmayı, AB normlarına uymayı, şeffaflık ve denetim gibi unsurları hayatımıza kazandıracaktır. Hiçbir yasanın uygulamaya konulmadan aksaklıkları ve eksiklikleri belli olmaz. Biz, uygulama süreci içinde aksaklıkların belirlenip düzeltilmesitaraftarıyız. Yeni TTK'nın özüne bir itirazımız yok ancak iş aleminden gelen özellikle hapis cezasıyla ilgili itirazlara katılıyoruz. Biz, ekonomik suçların ekonomik cezalarla cezalandırılması prensibini benimsiyoruz. Çek kanununda bu başarıldı. İş alemine sıkıntı olan bize de sıkıntı olur. Memnuniyetle belirtmeliyim ki iş alemi, uluslararası standartları benimseyen ve şeffaflaşmayı prensip edinen bu yeniliği içine sindirmiştir. Kanunda revizyon yapılması gereken yerler vardır ancak bu kanunun çıkmasıplanlanan tarihin ileriye atılmasını gerektirecek şeyler değildir. Bu kanun, belirlenen tarihte mutlaka yürürlüğe girmelidir ' dedi.

EKONOMİMİZDE SÜRÜCÜ TECRÜBELİ ANCAK ARABA 1950 MODEL
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu'nun Türk ekonomisinin önünü tıkayan en önemli unsur olduğunu belirterek, 'Biz ki 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduk. 111 milyar dolarlık ticaretle bunu biz başardık. Bunlara rağmen dünya rekabet endeksinde hala 65. sırada yer alıyoruz. Buna rağmen bu başarıyı ancak bizim milletimiz başarabilirdi. Biz her zaman diyoruz ki, biz devletten hiçbir şey istemiyoruz. Biz sadece hangi sahada oynuyorsa, hangi şartlardaoynuyorsa bize de o olanaklar sunulsun. Biz sadece bunu istiyoruz. Bakın o zaman bu ülkeyi dünyanın kaçıncı büyük ekonomisi yapıyoruz. Sürücü becerikli ama araba 1950 model. Bizim sahamızı düzenleyen yasaları yapın gerisini bize bırakın. Şu an dünyada mal satmadığımız ülke kalmadı. 20 bin çeşit ürün satıyoruz. 30 sene önce bunu hayal bile edemezdik. Rahmetli Özal önümüzü açtı. Ama dediğim gibi araba eski. Bu yeni kanunu Türkiye'de en fazla destekleyen kurum TOBB'dur. Artık 1950 model değil, 2011 modelarabamız olsun istiyoruz. Bu bağlamda 2000 yılında başlayan bu süreçte komisyonun her kademesinde TOBB olarak katkı sağladık. Bu kanun çıktıysa ilk teşekkür TBMM'ye olacak. Bu kanunun çıkması için TBMM sadece bu kanunu çıkarmaya çalışsa 1.5 senesini alırdı. Biz de bu kanunun bir an önce hayata geçirilmesi için MÜSİAD Başkanı, TÜSİAD Başkanı ile birlikte iktidar ve muhalefet parti liderlerini ziyaret ettik. Diğer kanunlarla 3 senede çıkabilecek olan 3 bin maddelik bu kanunlar 3.5 gün gibi rekor bir süredemecliste kabul edildi. Bunlardan sadece 50 maddede bazı değişikliklere ihtiyaç var. Artık 2011 model arabamıza kavuşuyoruz ' dedi.

Bazı kesimlerin bu kanunda hiçbir değişikliğe gidilmeden direkt geçmesi gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 'Sen, benim için çıkardığın kanunu bana sormadan yapamazsın. Madem öyle gel sen dükkan aç. Madem öyle biz tek bir değişiklik istiyoruz. Biz hapse girersek muhasebecilerimiz de girsin. Kanunda muhakkak ki piyasanın şartlarına göre değişmesi gereken bölümler var. Bu konuda sanayici, iş adamı ve muhasebecilerimizi bilgilendirmek için tüm Anadolu'yu gezeceğiz.Sizlerden gelen geri dönüşleri 3 parti liderine de ileteceğiz ' şeklinde konuştu.

ARTIK PARADAN PARA KAZANMA YERİNE ÜRETİMLE, İŞ YAPMAKLA PARA KAZANMA DEVRİ BAŞLADI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da, eskiden kamunun en iyisini bildiği gibi bir düşüncenin var olduğunu ifade ederek, 'Artık kamu her şeyin en iyisini bilmez. Artık kamu en iyisini istişareyle buluyor. Artık uluslararası yönetim ilkelerinin başında yer alan yönetişim modeliyle kararlar alınıyor ve kararlar alınırken muhatapların görüşlerine yer veriliyor. Bu nedenle böyle bir program serisine başladık. Dünyada son yıllarda küresel krizle birlikte sanal dünya, reel dünyanın ortayakoyduğu değeri anladı. Artık paradan para kazanma yerine üretimle, iş yapmakla para kazanma devri başladı. Bu yeni yasa, dünyadaki kuralların değişimine göre Türkiye'nin ticaret kanunlarını değiştiren, bizi yarışa hazırlayan ve Süper Lig'de oynamamıza fırsat verecek bir yasa oldu. Eğer ticaretin önünde engeller varsa birlikte oturup değerlendireceğiz ve gerekli makamlara bu engelleri ileteceğiz ' dedi. Yeni kanunla şirketlerin internet ortamına girerek dünya piyasalarına daha kolay açılmasının sağlanmaya çalışıldığını dile getiren Altunyaldız, 'Dünya ticaret hacmi 15 trilyon dolar seviyesinde. İnternet üzerinden gerçekleşen ticaret hacmi ise 700 milyar dolar. 2015'te bu rakamın 1.5 trilyon dolara çıkması ön görülüyor. Bu pastada bizim de payımız olması için internet sitesi şart. Artık insanlar size dünyanın öbür ucundan ulaşabilmeli. Bu kanun bize bunu sunuyor ' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından programa katıldıkları için TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Gümrük ve Sanayi Müsteşarı Ziya Altunyaldız'a tablo hediye edildi.
Kaynak: İHA