Nedim Sönmez “Ebru” Sanatını Anlattı

Ege Üniversitesi 50.Yıl Köşkü Sanat Koordinatörü Nedim Sönmez, konuşmacısı olduğu konferansta renkli kâğıt ve ebru sanatının bilinmeyen yönlerini anlattı.

Nedim Sönmez “Ebru” Sanatını Anlattı
Kâğıdın, bilim ve kültürün taşıyıcısı olduğunu söyleyen Sönmez, kâğıdın ilk örneklerine Çin'de rastlandığını, Asya'daki dolaşımından 600 yıl sonra Türklerle buluştuğunu, buradan da Avrupa'ya göç ettiğini dile getirdi. Sönmez, ebru sanatının ilk örneklerinin de Çin'de bulunduğunu, ilk ebru eserlerinin kervanlar yoluyla Türklere ulaştığını, daha sonra Osmanlı'da zirveye çıktığını, Avrupa 'dan ticaret ve seyahat için gelenlerin bu örnekleri alarak Avrupa'daki gelişimine zemin hazırladığını belirtti.

Türklerin ebru sanatı ve renkli kâğıtlar üzerine çok değerli eserler vermesine karşın bunların hiçbirinin Türkiye'de olmadığını ve bu konu üzerine pek bir çalışma yapılmadığının altını çizdi.“Gezginler tarafından ebru sanatı Dünya 'ya Türk Kağıdı olarak yayılmıştır. Gezginler ilk tanıştıklarında ebru sanatını bir baskı ya da boyama tekniği sanmışlardır. Ancak ebru ustalarını izleyerek bunun bir baskı ya da boyama tekniği değil sanat olduğu sonucuna varmışlardır” diyen Sönmez, sözlerine şöyle son verdi: “Ebru sanatı kitapların kapak içi ve kapak dışı süslemesi dışında duvar süslemelerinde de kullanılmıştır. Her kültür her yüzyıl ve her insan ebru sanatına bir şeyler katmıştır. Ebru özgün ve bireysel bir sanat dalıdır, herkes bu sanatla uğraşabilir.”
Kaynak: İHA