Balıkesirli İşadamlarının Yeni Pazarı Güney Afrika

Balıkesir Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD), Güney Afrika'nın ticari başşehri Johannesburg'ta Güney Afrika-Türkiye İş Forumu düzenledi.

Foruma TUSKON'a bağlı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED) ve Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED)'na üye yaklaşık 50 işadamı da katıldı. Gauteng eyaletinin başşehri olan Johannesburg'da Güney Afrikalı yaklaşık 100 şirket temsilcisinin katıldığı forumun evsahipliğini ise Güney Afrika-Türkiye İşadamları Derneği (SATBA) ile Gauteng Ekonomik Kalkınma Ajansı (GEDA) yaptı.

Balıkesir'den de sekiz şirket ve 12 kişinin yer aldığı heyeti, Cape Town Havalimanı'nda Güney Afrika'daki Türk koleji öğrencileri çiçeklerle karşıladı. Bidvest Wanderers Kriket Stadyumu'nun konferans salonundaki foruma GESİAD'ın davetlisi olarak Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Şelale Eğitim Kurumları Genel Müdürü İzzet Bilir, GESİAD Genel Sekreteri Musa Turmuş, Türkiye'nin Pretoria Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Emine Sönmez ve Elçilik Müsteşarı Deha Erpek, Gauteng Ekonomi Bakanı Qedani Dorothy Mahlangu, SATBA Başkan Yardımcısı Mustafa Sesli, Erciyes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem, Ernest&Young Finansal Hizmetler firmasının ekonomistlerinden Victor Kgomoeswana ile Türk ve Afrikalı işadamları katıldı.

Başkan Ok, Bakan Mahlangu'nun forumda hazır bulunmasından dolayı çok memnun olduğnuu belirterek, 'İki ülkenin ekonomik ve kültürel ilişkilerinin hızla gelişeceğine inancımızı artırmıştır. ' dedi. Ok, Balıkesir'in meşhur Yağcıbedir el dokuması halısını, Mahlangu ise Güney Afrika bayrağının renklerini taşıyan bir battaniye hediye etti. Dekanı Erdem de İngilizce olarak Türkiye ekonomisini anlattı. Ekonomist Kgomoeswana ise 'Uluslararası Yatırım ve Yeni Marketler ' konulu sunumunda, Afrika kıtasının yatırım imkanlarından bahsetti.

'TÜRK ÜRÜNLERİ RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI'
Bakan Mahlangu, Türk ürünlerinin Güney Afrika'daki marketlerde yaygın hale geldiğini belirterek, Güney Afrika mallarını da Türkiye'de görmeyi arzu ettiklerini söyledi. Türk yatırımcılarını maden ve yenilenebilir enerji sektöründe de yatırıma davet ederek, otomotiv sektöründeki rekabetin de fırsata çevirebileceğinin altını çizdi. Konuşmaların ardından GESİAD'a üye işadamlarıyla Güney Afrikalı şirket sahiplerinin karşılıklı iş görüşmeleri yapıldı. Heyet, forumdan sonra Güney Afrika'nın tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Dünyaca ünlü turizm merkezi Cape Town'da Fok Adası ve Masa Dağı ile Johannesburg'da bir Türk işadamı tarafından yaptırılan ve 2012 Mart ayında açılması planlanan, Afrika kıtasının en büyük camisi Nizamiye Külliyesi'ni ziyaret etti.

İş forumuna ilişkin değerlendirmede bulunan GEİSAD Başkanı Ergin Akyıldız, Afrika kıtasının Türk müteşebbisler için yeni ve büyük bir pazar olduğunu, çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu tür iş forumu ve gezilerinin, işadamları için hem yeni bir ufuk açacağını hem de ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağını belirten Akyıldız, 'Amacımız, bu tür iş gezileriyle işadamlarımızın dışa açılmasını sağlamak ve 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamaya katkıda bulunmaktır. ' dedi.