Klazomenai Yağ İşliğine Bakanlık El Attı

İzmir Urla'daki Klazomenai Yağ İşliğine Kültür ve Turizm Bakanlığı el attı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Araştırma ve Eğitim Daire Başkanı Müjdat Özbahçeciler, İzmir Kültür ve Turizm Şube Müdürü Cengiz Keskiner, Urla Kaymakamı Şehmuz Günaydın, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların da katıldığı Klazomenai Yağ İşliği'ne bir gezi düzenlendi.

Klazomenai Yağ İşliği yöneticileri, işliğinin tarihçesi, çalışma prensipleri ve zeytinyağı üretimi yapım aşamaları hakkında konuklarına bilgi verdi. Daha sonra zeytinyağı depolama alanında yağların amforalarda depolanarak saklanması anlatıldı. Klazomenaide bulunan zeytinyağı amforalarına İtalya, İspanya ve Yunanistan'da da rastlanıldığı belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, 'Ege Bölgesi zeytinyağlarının Dünya markası olabilmesi için Bakanlığımız her türlü maddi manevi desteği vermektedir. Ülkemize gelen yabancı araştırmacı ve gazetecilere Bakanlığımızca, Ege Bölgesi yağ üretim merkezlerinin tanıtılması programına Klazomenai Yağ İşliği 'nden başlandı ' diye konuştu.

Kafile, daha sonra Urla Uzunkuyu Köyü 'ne geçerek burada dünden bugüne kullanılagelen zeytinyağı ezim makine ve araçlarının yer aldığı müzenin açılışına katıldı.
Kaynak: İHA