Enerji Yatırımları Meclise Taşındı

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Meclis Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde AK Parti hükümetinin insan hayatını tehlikeye sokacak olan termik santral yatırımlarına hız verdiğine dikkat çekti.

Enerji Yatırımları Meclise Taşındı
CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Muhammet Rıza Yalçınkaya, hazırlamış olduğu araştırma önergesinde, Türkiye'de hızla artan enerji ihtiyacına dikkat çekip bu kapsamda hükümetin uygulamaya koyduğu enerji politikalarını eleştirerek Meclis araştırması açılması için teklifte bulundu.

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Rıza Yalçınkaya, 'Hükümet toplumsal yaşamı, doğal dengeyi ve kültür varlıklarını gözden çıkartıp, insan hayatını tehlikeye sokan enerji yatırımlarına öncelik vermek yerine yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ön planda tutan enerji politikalarının hayata geçirilmesine yöneliyor. Türkiye'de nüfus, sanayileşme, gelişen teknolojiler ile birçok sosyoekonomik faktöre bağlı olarak enerji ihtiyacı her geçen gün arttı. Türkiye 2012 yılında 244 milyar, 2015 yılında ise 293,1 milyar kilowat saat enerjiye ihtiyaç duyacak. 2012 yılı elektrik enerjisi talebinin yüzde 74,2'si termik santrallerden karşılanacak. Kalan bölümün yüzde 23,2'si hidrolik, yüzde 2,05'i rüzgar, yüzde 0,32'si ise jeotermal kaynaklardan karşılanacak. Hükümet, dünya ülkelerinin terk ettiği nükleer santral projelerini hayata geçirmeye çalışıyor. Hükümet toplumsal yaşamı, doğal dengeyi ve kültür varlıklarını gözden çıkaran, insan hayatını tehlikeye sokan enerji yatırımlarına öncelik vermekte, turistik bölgelere termik santral, milli park alanlarına hidroelektrik santral kurulması girişimlerine göz yummaktadır ' dedi.

ENERJİDE DIŞARIYA BAĞIMLI OLMAKTAN KURTULMALIYIZ

Türkiye'de enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çeken CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 'Dışarıya bağımlı olmaktan kurtulmamız gerekirken, doğalgaz ve ithal kömürle çalışacak olan, dışa bağımlı kaynaklarla santral kurmaya yönelik yatırımlara hız verilmektedir. Enerji politikaları hususunda Avrupa Birliği ve ABD'nin çıkarlarına hizmet eden dünyadaki gelişmeler; ülkemizde de toplumsal yapıyı bozucu, kuralsızlaştırıcı etkiler yaratmaktadır. Amaç; ulusal ve kamusal kural ve denetimden uzak, küresel sermayeye bağımlı tek bir pazar yaratılması ve herkesin bu pazara dahil edilmesidir ' dedi.

AB VE ABD'NİN ÇIKARLARINA HİZMET EDİLMEMELİ

Türkiye'nin enerji yatırımlarında, Avrupa Birliği ve ABD'nin çıkarlarına hizmet etmemesi, bu örgütlerin eline düşmemesi ve bu örgütlere bağımlı hale gelmemesi gerektiğini belirten Yalçınkaya, 'Bunun için insan odaklı ve yeni enerji politikalarının hayata geçirmesi gerekmektedir. Enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmeli, dışa bağımlılığın en aza indirilmesi, doğalgaz ve ithal kömür gibi, dışa bağımlı kaynaklarla santral kurmaya yönelik yeni lisans taleplerine izin verilmemelidir. Enerji tesisleri yapımında gelişmiş teknolojilerden yararlanılmalı ve yerli teknolojik altyapının geliştirilerek imalatta yerli sanayi payının arttırılması gerekmektedir ' dedi.

PROJELER, TOPLUMSAL VE DOĞAL YAŞAMI KORUMALI

Jeotermal potansiyelin özellikle sanayi, konut, tarım ve turizm alanlarında ivedilikle değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi M. Rıza Yalçınkaya, Meclis Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, 'Hidrolik enerji alanında ortaya konan projeler, bütünlüklü olarak, toplumsal ve doğal yaşamı koruyacak şekilde planlanmak üzere yeniden ele alınmalıdır. Enerji yatırımlarında denetimlerin kamusal anlayışla yapılması, enerjinin etkin, verimli ve tasarruflu kullanımı için toplumsal bilinç oluşturmaya yönelik eğitim çalışmalarına hız verilmesi gerekmektedir ' dedi.

YATIRIMLAR, YERLİ, YENİ VE YENİLEBİLİR OLMALI

Hükümetin, Türkiye'nin rüzgar enerjisinde Avrupa'da ilk 10 ülke arasına girdi diye övünmesine de değinen CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 2012 yılı elektrik enerjisi talebinin sadece yüzde 2,05'inin rüzgar enerjisinden karşılanacak olmasını çelişkili ve üzüntü verici, termik santralden elektrik üretim oranının yüzde 74 olarak planlanmasını ise ürkütücü bulduğunu ifade etti. İnsan hayatını tehlikeye sokan enerji yatırımları yerine yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ön planda tutan enerji politikalarına öncelik verilmesi gerektiğini savunan Yalçınkaya, konuyla ilgili araştırmaların yapılarak gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98 inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 104. ve 105 maddelerine göre 'Meclis Araştırması ' açılmasını talep etti.
Kaynak: İHA