Soğuk Havalar Tatlı Satışlarını Yüzde 15 Artırdı

Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk havalar, tatlı sektörüne doping oldu.

Soğuk Havalar Tatlı Satışlarını Yüzde 15 Artırdı
Kışın yoğun tüketilen tahin, pekmez, helva, reçel, baklava gibi ürünlerin satışı firmaların yüzünü güldürdü. Tatlıcı Seyidoğlu, satışlarını yüzde 15 artırdı. Talebi karşılamak için kapasite ve istihdam artışına gittiklerini belirten Genel Müdür Mehmet Göksu, “Tatlı sektörü için sezon kasım ayında başlayıp şubat ayında sona erer. Fakat bu sene soğuk havaların devam etmesi sezonu nisan ayına kadar uzattı. 16 mağazamızın her birinde günlük ortalama 80 tepsi baklava satışı yaptık. 350 tür ürünümüzün tamamına yakınında üretimi artırdık.” dedi.

20 senenin en soğuk kış ayları tatlı sektörüne umut oldu. Geçen seneye göre sektörün satışlarını artırdığını açıklayan Göksu, “Türkiye 'de kış turizmine yatırımların artması ve yoğun kar yağışı sektörün yüzünü güldürdü. Vücut direncini artırdığından tahin, pekmez, helva, reçel gibi ürünlerin satışları çok iyi gidiyor. İhracatta en önemli piyasalarımız arasında yer alan Avrupa ülkeleri de aşırı soğuk bir kış geçiriyor. İngiltere, Almanya ve Fransa başta Avrupa ülkelerinden önemli talepler aldık. Böylelikle hem iç hem dış piyasada verimli bir sezon geçirdik. Bu dönemde ihracatımız da yüzde 5 artarak 6 milyon dolara ulaştı. 50 milyon TL ciro hedefini rahatlıkla yakalayacağımızı umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

16 mağazalarında baklavadan helvaya kadar 20 tür tatlı satışı yaptıklarını aktaran Göksu, şunları kaydetti:

“Baklava, lokum, kadayıf gibi kış tatlılarında talep çok fazla. Firma olarak hedefimizi aşan satışlar elde ettik. Geçen sene mağaza başına günlük ortalama 50 tepsi baklava satarken bu sene ortalama 80 tepsi satış yaptık. Satışların iyi gitmesi istihdam ve üretim rakamlarımıza da olumlu yansıdı. Seyidoğlu olarak 350 tür tatlı ve gıda mamulü üretiyoruz. 2011 'in aynı döneminde aylık 400 ton helva üretimi yaparken, bu sene 500 tona kadar üretim yaptık. Reçel üretiminde geçen sene aylık 600 ton üretim yaparken bu sene aylık 750 tona kadar çıktık. Tahin üretimimiz 2011 kış sezonunda ortalama aylık 200 ton iken bu sene üretimimiz 300 tonu buldu. Kış turizminin de etkisiyle tatil beldelerindeki otel ve tesislerden ek siparişler aldık. Siparişleri yetiştirmek için 50 yeni personel istihdam ettik. Aşırı kar yağışı nedeniyle Uludağ, Palandöken, Kartepe, Davraz gibi kayak merkezlerinde sezonun 1 ay uzaması bekleniyor. İşletmeler bu beklentiyle siparişlerini artırdı.”