SDÜ'de Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Isparta Burdur Tabip Odası işbirliğinde Prof.Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde kutlandı.

SDÜ'de Tıp Bayramı
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören başladı. Törenin açılış konuşmasını Isparta Burdur Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlker Büyükyavuz yaptı. Büyükyavuz, koşullar ne olursa olsun hekimlik mesleğinin hakkıyla icra edilmesi gerektiğini belirterek hekimliğin, meslekten öte bir felsefe ve yaşam tarzı olduğunu söyledi

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil de hekimlerin, kendisine öğretilmiş bilgiyle sınırlı kalmayan, kendinden öncekilerin hatalarını tekrarlamayacak bir feraset geliştirebilen, tıp mesleğindeki doğru ve yanlışları ayırt edebilecek kapasiteye ulaşmış, özel hayatında da örnek olabilen, hikmet arayışında ve hikmetle iş görme azminde olan kişiler olduğunu belirtti.

Hüseyin Yorgancıgil, tıbbın insan odaklılıktan, teknoloji odaklılığa yöneldiği; hekim hasta arasındaki insani ilişkinin yerini teknolojik ve kurumsal ilişkilerin almaya başladığı, kar ve performans esasına dayalı bir sağlık piyasasının oluştuğu günümüzde, bizler de hekimler olarak bu etik değerlere ve geleneksel hekim rolünün gerektirdiği erdemlere daha da fazla önem vermek zorunda olduklarını belirterek 'Mesleğimizin saygınlığını bu anlayışla koruyabiliriz ' dedi.

Yorgancıgil, konuşmasında 'Meslek hayatımızdaki tüm sıkıntılara rağmen başımızı her zaman gururla dik tutacağız ve mesleğimizin değerini önce kendimiz bilerek hekimlik erdem ve ilkelerinden asla taviz vermeyeceğiz. Bugün, iyi hekimlik niyetimizi gösterme zamanıdır ' ifadelerini kullandı.

Yorgancıgil, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenleri olarak öğrencilere tıp mesleğinin ulvi bir sanat olduğunun bilincinde olan hekimler olarak yetiştirme azmi ve gayretinden asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Eski Yunan medeniyetinde iş bölümü ve mekanik yaklaşımların var olduğunu belirten SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise konuşmasında şunları anlattı: 'Eski Yunandaki bu bakış açısı modernizm ve pozitivizm paradigmayla birlikte Batı'nın tüm yaşamına yansıdı. Bu katı iş bölümü, hiyerarşi, toplumlararası iş bölümleri, insanları birbiriyle mücadele etmek zorundaymış gibi bir paradigmal anlayışın yerleşmesi, bize Eski Yunan medeniyetinden kalan kötü bir mirastır. '

TECRÜBELERİNİ ANLATTI

İnsanları birbirine rakipmiş gibi gösteren bir anlayışın Zeus ve Prometheus arasında çıkan bir çatışmanın sonucu olduğunu ifade eden İbicioğlu, hekimlerin insanların sadece bireysel, modernist, aşırı derecede atomize olmuş problemleriyle ilgilenmek zorunda hissetmemeleri gerektiğini dile getirdi. Konuşmasında bakış açısındaki paradigmaların sorgulanması gerektiğinin de altını çizerek öğrencilere seslenen İbicioğlu, global olarak insanlığı birbirine rakip haline getiren anlayışın yerine ikame edilebilecekbir anlayış var mı sorusuna cevap aranması gerektiğini vurguladı

Materyalist mantık açısından insanın öngöremediği, varlığının farkında olduğu, aklının alamadığı alanlarda çalışılması gerektiğine de dikkat çeken İbicioğlu; insanın metafizik boyutuna değinmeden ve ruhsal boyutunun olduğunu kabul etmeden insan konusuna tam olarak çözüm getirilemeyeceğinin altını çizerek 'Dünya tarihine yeni bakış açısı geliştirecek gençlerimiz var. 14 Mart Tıp Bayramınız kutlu olsun ' dedi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz da hekimlik mesleğinin insanlar için önemine değinerek şunları söyledi:

'Tıp bayramınız kutlu olsun. ' İzmir Şifa Üniversitesi Rektörü ve SDÜ Tıp Fakültesinin de kurucu dekanı olan Prof. Dr. Yusuf Erdoğan da hekimlik hayatında edindiği birikim ve tecrübelerini paylaştı. SDÜ Tıp Fakültesinin kuruluş sürecinde yaşananları anlatan Erdoğan, hekim- hasta arasındaki iletişim, motivasyon, empati, gözlem ve sevgi kavramlarının önemine değindi. Erdoğan, hekimlerin hem ruhsal hem de bedensel mimarlar olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 'Verimli bir toprak sağlarsanız, toprağa attığınız her buğdaytanesi için yedi tane başak alırsınız. Sizler de hekim olarak pek çok şartı bir araya getirin ki hastalarınız şifa bulsun '

EMEKTAR HEKİMLER

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Yusuf Erdoğan'a, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil tarafından teşekkür plaketi verildi. Erdoğan'ın Tıp Fakültesindeki ilk öğrencileri ve mezunları adına Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Osman Aydın tarafından da şükran plaketi takdim edildi.Törende daha sonra, hekimlik mesleğinde 30, 40 ve 60. yılını doldurmuş hekimlere plaket verildi, Isparta- Burdur Tabip Odasınca meslekte 40 yılını aşmış hekimler adına hazırlanan 'Anılarıyla Emektar Hekimlerimiz ' isimli belgesel film izlendi. Belgesel filmin izlenmesinin ardından akademik süreçte profesör ve doçentlik kadrolarına atanan öğretim üyelerine binişleri ve tıp fakültesi öğrencilerine beyaz önlükleri giydirildi.
Kaynak: İHA