Neonazilere Almanya Çapında Operasyon: 24 Kişi Tutuklandı

Almanya’da Neonazi gruplara yönelik ülke çapında büyük bir operasyon düzenlendi.

Almanya'da 2000 ile 2006 yılları arasında katledilen 8'i Türk esnaf 10 kişinin Neonazi gruplardan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından öldüğünün ortaya çıkmasından sonra ülkedeki en büyük operasyon dün düzenlendi.

Dört eyalette aynı anda Neonazilerin ev ve lokallerine yapılan polis baskınlarında çok sayıda delil ele geçirildi, 24 Neonazi tutuklandı. Alman devleti, operasyonla Neonazi tehlikesini ve yürütülen soruşturmayı ciddiye aldığını göstermiş oldu. Baskınlarda, 'Köln 'ün Hitler'i ' olarak bilinen aşırı sağcının da yakalandığı öğrenildi.

Almanya 'nın Kuzey Ren Vestflaya (KRV), Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg ve Thüringen eyaletlerinde Neonazi gruplara mensup kişilere ait kuruluş ve evlere yapılan baskında, söz konusu yerler didik didik arandı, çok sayıda delil ve şüpheli materyallere el konuldu. Alman devlet televizyonu WDR, söz konusu baskınlarda yakalanan Kölnlü Neonazi Axel Reitz 'ın “Köln 'ün Hitler 'i” olarak tanındığını, onun sağ kolu olan diğer Neonazi Paul Breuer 'ın ise “Batı Almanya Aksiyon Birliği”nin (Aktionbündniss Westdeutschland) kurucularından biri olduğunu bildirdi. Tutuklananlar arasında Düsseldorf 'taki Neonozilerin önemli bir ismi olan Sven S. 'in de bulunduğu bildirildi.

Alınan bilgilere göre; polis operasyonlarının merkezinde Bad Neuenahr-Ahrweiler 'daki aşırı sağcıların 'Braune Haus ' diye nitelendirilen 'Aktionsbüro Mittelrhein ' merkezi yer alıyordu. Neonaziler burada 13 Mart Salı sabahı saat 06:00 'da toplanmışlardı. Söz konusu eve polisin özel komando birliği SEK operasyon düzenledi. Bu buluşma yerinin Neonazilerin “Aktionsbüro Mittelrhein” organizasyonunun buluşma noktası olduğu biliniyor. İddiaya göre Neonaziler burada, yapacakları gösterileri ve diğer faaliyetleri planlıyordu. Bu merkezle ilgili bilgi veren Koblenz Başsavcılığı, buradaki Neonazi merkezi ile cinayetleri işleyen Zwikau merkezli Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünü arasında bir bağın olup olmadığının henüz bilinmediğini aktardı.

Koblenz Cumhuriyet Savcılığı, yaşları 17 ile 54 arasında değişen toplam 33 kişi hakkında, “Aktionsbüro Mittelrhein”a eğitim ve yardım desteği vermekten dolayı soruşturma yürüttüğünü bildirdi. Söz konusu kişilerden 28 'inin bu grupun üyesi olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Üç kişinin ise örgütün çalışmalarına destek verdiğinden şüphe ediliyor.

BAKAN: SÖZÜMÜZÜ TUTUYORUZ, NEONAZİLER ÜZERİNDEKİ BASKI ARTACAK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger, “Bu bizim, kahverengi mafyanın (aşırı sağ) üzerine kararlı şekilde gittiğimizi gösteriyor. Bugün, aşırı sağcıların beyin takımı, kışkırtıcılarının yakalanması başarılmıştır. Biz sözümüzü tutuyoruz. Neonaziler üzerindeki araştırma-soruşturma baskısı artacak. Aşırı sağcı suçluların suç eylemleri kararlılıkla cezalandırılacak. Güvenlik güçlerinin eyaletler üstü işbirliği, aşırı sağla mücadelede bu konuda eyaletler arasındaki işbirliğini kanıtlamıştır.” dedi.

KRV yönetimi olarakAralık ayında aşırı sağla mücadele için Sekiz Maddelik Program 'ı hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan, “Aşırı sağa karşı bugünkü yoğun ve sistematik baskınlar göstermiştir ki; hazırladığımız konsept güvenlik birimlerinin işini kolaylaştırmaktadır. Aşırı sağcılara gelecekte de hareket alanı bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.