Mera Sorunu Nedeniyle Çocuklar Okula Büyükler Camiye Gitmiyor

Ardahan merkeze bağlı 25 km uzaklıktaki Döşeli (Beberek) köyü ile Samanbeyli (Sığırpert) köyü arasında yaşanan mera davası çözüm bulmayınca köylüler okula öğrencilerini, camiye ise büyükleri göndermeme kararı aldı.

Mera Sorunu Nedeniyle Çocuklar Okula Büyükler Camiye Gitmiyor
İki komşu köy arasında yaşanan ve 12 yıldır süren Mera davasının bir türlü çözüm bulamadığından yakınan Döşelili köylüler bugün aldıkları bir kararla olayı protesto etmek için çocuklarını okula, büyüklerini camiye göndermeme kararı aldı. Ellerinde yazdıkları dövizlerle köy meydanında toplanan köy halkı, burada kararlarını açıkladı. Köy halkından Ergün Koç, köylerinin daha önce birlikte yaşadıklarını, daha sonra ayrılan köylerin meralarının eşit olarak dağıtılmadığı savunarak, '12 yıl önce meraların ortakkullanımı kaldırıldı. Meraların büyük bölümü Samanbeyli köyü tarafından kullanılıyor. Bizlerin hayvan otlatacağı hiçbir yerimiz yok ' dedi.

1992 yılında Mera komisyonu ve Kadastro Komisyonu kararına göre kullanmaları gereken meraları kullanamadıklarını söyleyen Koç, şunları kaydetti: '12 yıldır bir mera komisyonunun bu köyün mera sorununu çözememesinden kaynaklı sesimizi yetkililere duyurmak ve yetkililerin bu sorunu bir an önce çözmesi için ilk eylemimizi çocuklarımızı okula göndermeyerek başlattık. Bu bir uyarı eylemidir. Biz bu sorunun çözülmesi için bütün haklarımızı demokratik bir şekilde arayacağımıza, gerektiğinde sorunun çözümü için köy olarak, kadını kızı yaşlısı genciyle birlikte açlık grevine kadar gideceğimizi buradan yetkililere duyurmak istiyoruz. Bu köy geçmiştehayvancılıkta Hoçvan'ın en birinci köyü olmasına rağmen bugün her ailenin 5-10 tane hayvanı kalmıştır. Biz geçimimizi hayvancılıkla yapmamıza rağmen hayvancılığı desteklemesi gereken mera komisyonunun 12 yıldır çeşitli bahane ve yalanlarla bizi hayvancılıktan soğutarak göç etmemizi istiyorlar. Biz göç etmeyeceğiz ve haklarımızı sonuna kadar savunacağız. ' Camiye gitmeme kararı aldıklarını belirten köylüler, 'Eşitliğin olmadığı, köle gibi çalıştığımız bir ortamda, ibadetin çok doğru olmadığını düşünüyoruz ' dedi. Okula gitmeyen köy çocukları ise, 'Babalarımızın mera alanı yok onun için zor durumdayız. Okulu bırakarak köyden göç etmeyi düşünüyoruz ' diye konuştu

Kaynak: İHA