Taner Yıldız: Mavi Marmara'da ölen 9 canımızı bu doğalgaz taşımaz

Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs'ta çıkarılacak doğalgazın taşınmasında yeşil ışık yakmadı

Taner Yıldız: Mavi Marmara'da ölen 9 canımızı bu doğalgaz taşımaz
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs'ta çıkarılacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine taşınmasının mümkün olmadığını açıkladı. Bakan Yıldız, 'Mavi Marmara olmasaydı, bu mümkün olabilirdi. Bu doğalgaz 9 tane canımızı taşıyabilecek durumda değil. İsrail yaptıklarından ötürü özür dilemeden projenin hayata geçirilmesi mümkün değil 'dedi.

MAVİ MARMARA ENGELİ
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde çıkarılacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması konusunda, 'Mavi Marmara olmasaydı, bu mümkün olabilirdi 'dedi. Kıbrıs Rum Kesimi'nin İsrail ile birlikte hareket ettiğine dikkat çeken Yıldız, 'Bu doğalgaz 9 tane canımızı taşıyabilecek durumda değil. İsrail yaptıklarından ötürü özür dilemeden ve gerekli şartları sağlamadan bu projenin hayata geçirilmesi mümkün değil 'uyarısında bulundu.

Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile İsrail'in petrol ve doğalgaz arama çalışmaları sürüyor. İki ülkenin kendi ihtiyaçlarından daha çok, ihraç etmeye yönelik bir strateji izlemesi bekleniyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Petrol Platformu (PETFORM) toplantısı için geldiği Antalya'da bir grup gazeteci ile gündemi değerlendirdi. Bakan Yıldız, 'Petrol ve doğalgazın Avrupa'ya ulaşımı konusunda tüm yollar Türkiye'ye çıkıyor. Eğer Mavi Marmara olmasaydı, biz de böyle bir projeye destek verebilirdik. Ama ortada 9 can var iken bu mümkün değil. Bu doğalgaz 9 tane canımızı taşıyabilecek durumda değil 'dedi.

YUNANİSTAN'LA ARAYABİLİRİZ
Kıbrıs Rum Kesimi yönetiminin son dönemde KKTC'ye ait bölgelerde de arama çalışmalarına başlayacağını açıklaması, Doğu Akdeniz'deki tansiyonun yükselmesine neden oldu. Bakan Yıldız, devletin tüm kurumlarının gelişmeleri yakından izlediğini belirterek, 'Enerji barışı tetiklemeli, çatışmayı değil. Aksi davranışlar tahriklere neden olur 'yorumunu yaptı. Uluslararası petrol şirketlerinin Rum Kesimi'nin bu tehlikeli oyununa prim vermeyeceğini söyleyen Yıldız, 'Uluslararası sermaye bu tartışmalı ve muvazaalı alanları sevmez. Uluslararası hukuka aykırı olan bir yapı var burada 'diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız, 'Bir dönem Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren Ege Denizi'nde iki ülkenin birlikte petrol araması mümkün olabilir mi? Ankara bu konuya nasıl bakıyor? 'sorusuna ise şu yanıtı verdi: 'Sayın Başbakan'ın en son Yunanistan ziyaretinde bu konu da gündeme gelmişti. Ortak geliştirilecek projeler olursa biz bu tür önerilere açığız.'

ARAMA ÇALIŞMALARINA DEVAM
Türkiye'nin petrol ve doğalgazda ciddi anlamda dışarıya bağımlı olduğuna işaret eden Yıldız, bu sorunun çözülmesi için ülke içindeki arama çalışmalarına hız vereceklerini de ifade etti. 'Hedefimiz ithal kaynakları yerli kaynaklara dönüştürmek. Dışa bağımlılığı azaltabilmek için mutlaka yerli kaynaklar bulmamız lazım. Hatta bulmaktan başka da çaremiz yok 'açıklamasını yaptı.