Özbekistan’ın Rusya’ya Otomobil İhracatı Yüzde 9 Azaldı

Özbekistan’ın bu yılın ilk iki ayında Rusya’ya yaptığı otomobil ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında azaldığı bildirildi.

Devlet İstatistik Komitesi 'nden (DİK) yapılan açıklamada, Ocak-Şubat aylarında Rusya 'ya yapılan binek otomobil ihracatında düşüş olduğu belirtildi. Bu yılın ilk iki ayında Rusya 'ya Chevrolet Nexia ve Matiz modellinde toplam 8 bin 905 adet binek otomobil ihraç edildiği açıklandı. Bu otomobillerden 5 bin 295 adeti Nexia 3 bin bin 610 adedini de Matiz modeli oluşturdu. Rusya 'ya satılan toplam 8 bin 905 adet otomobilin 4 bin 98 'u Şubat'ta geri kalan ise Ocak 'ta ihraç edildi.

DİK verilerine göre 2011'de Rusya'ya yapılan binek otomobil ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında artmıştı. Özbekistan 'ın 2010 'da Rusya'ya yapılan 74 bin adetlik otomobil ihracatı, 2011 'de 92 bin 778 adet olarak gerçekleşmişti.

Yıllık 250 adet otomobil üretim kapasitesine sahip Özbekistan'da 2010 'da toplam 217 bin adet binek otomobil üretilmi yapılmıştı. Chevrolet markasıyla Nexia, Matiz, Captiva, Epica ve Tacuma modellerinden araçlar üreten Özbekistan, başta Rusya olmak üzere Türkmenistan, Azerbaycan, Afganistan, Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve Moldova gibi ülkelere de otomobil ihracatı yapmakta.