Lavrov: Arap Birliği İle Suriye Krizine 5 Maddelik Çözümde Anlaştık

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye sorununun çözümü ile ilgili Kahire’de gerçekleşen Arap Birliği zirvesinde yaptığı açıklamada herhangi bir rejimi desteklemelerinin söz konusu olmadığını, ancak uluslar arası hukuka bağlı kalmaya çalıştıklarını söyledi.

“Birilerini suçlama tartışmasına girmememiz gerekir” tavsiyesinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı, “Şimdi ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaşması çok daha önemli” uyarısı yaptı.

Zirve sonrası değerlendirmede bulunan Lavrov, tarafların Suriye sorununa çözümde beş maddede anlaştıklarını söyledi: “Birinci olarak şiddet nereden kaynaklanırsa kaynaklansın durdurulmalı. İkinci olarak tarafsız ve bağımsız bir izleme mekanizması kurulması gerekiyor. Üçüncü olarak dış müdahale olmayacak. Dördüncü olarak insani yardımların tüm Suriye halkına ulaştırılması sınırlandırılmayacak. Beşinci olarak hükümet ve muhalif gruplar arasında siyasi diyalog başlatan Kofi Annan 'ın misyonu sağlam bir şekilde desteklenecek.”

Batılı ülkeleri Suriye 'de çatışan taraflardan sadece birini desteklememeleri konusunda uyaran Rusya Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'nde ele alınan yeni tasarıda anlaşma konusunda bir şans olduğunu da söyledi. Rusya ve Çin daha önce, BM Güvenlik Konseyi 'nde ele alınan 3 tasarıyı veto etmişti.

“Suriye kentleri askeri varlıklardan tamamı ile arındırılmalı. Hükümet güçlerinin yerleşim birimlerini terk etmesi gibi, silahı gruplar da terk etmeli” ifadelerini kullanan Lavrov, bölgede çatışmaların bir an önce durması gerektiğini söyledi.

Arap Ligi 'nde konuşan Suudi Arabistan ve Katar Dışişleri Bakanları ise Rusya 'yı “Esed rejimine şiddeti sürdürme yetkisi vermekle” suçladı. Lavrov Kahire temasları çerçevesinde Annan'la da ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Lavrov 'un görüşmeden çıkarken aracına yumurta ve ayakkabı fırlatıldığı, ancak isabet etmediği kaydediliyor.