"Böyle bir anayasa demokratik olmuyor''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Bugüne kadar yapılan anayasalarla ilgili denildi ki 'Halkın görüşleri sorulmadı, halk ne düşünüyor, ne istiyor, devletinden beklentisi ne, bunlar söylenmedi.' Bir grup bir araya geldi bir anayasa yaptı. Sonra da bu vatandaşa 'ne diyorsun 'evet' mi 'hayır' mı' anket sorusu gibi soruldu. Böyle bir anayasa demokratik olmuyor'' dedi.

'Böyle bir anayasa demokratik olmuyor''
TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasanın hazırlanmasıyla ilgili 4 siyasi partinin temsilcilerinin görüş birliğiyle takvim belirlediğini, şu anda da bu takvimin işlediğini belirtti. Çiçek, şöyle konuştu:

''Birinci bölümde 30 Nisan akşamına kadar halkın görüşleri alınacak. Siyasi partiler ne diyecekse 1 Mayıstan sonra diyecek. Meclis dışında olanlar da 30 Nisan'a kadar kanaatlerini söyleyecekler. Neden böyle bunu birinci etap olarak düşündük? Çünkü bugüne kadar yapılan anayasalarla ilgili denildi ki 'Halkın görüşleri sorulmadı, halk ne düşünüyor, ne istiyor, devletinden beklentisi ne, bunlar söylenmedi'. Bir grup bir araya geldi bir anayasa yaptı. Sonra da bu vatandaşa 'Ne diyorsun 'evet' mi 'hayır' mı' anket sorusu gibi soruldu. Böyle bir anayasa demokratik olmuyor. İçinde halkın olmadığı, halkın görüşünün yansımadığı, sadece belirli bir kesimin görüşünün ifade edildiği bir anayasa sıkıntılar çıkarıyor.''

4 siyasi partinin temsilcilerinin ortak görüşleri doğrultusunda yeni anayasanın hazırlanma usullerinin belirlendiğini söyleyen Çiçek, şunları kaydetti:

''Bunun altını çiziyorum. Yani burada ne konuşulacaksa hangi usul uygulanacaksa benim ortaya koyduğum bir usul değil. Ben sadece 4 siyasi partimizin görüş birliği içinde ortaya koyduğu takvimi ve usulü uyguluyorum. Çünkü 'anayasalar toplumsal sözleşmelerdir' diyoruz. O halde bu sözleşmenin şartlarını vatandaşların belirlemesi gerekiyor. Ne düşünüyorsa, ne istiyorsa, nasıl bir anayasa istiyorsa öyle olmalı.''

Konuşması sırasında ayağa kalkan bir kişinin yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili eleştirisi üzerine Çiçek, ''Demokrasiyi yaşatmak ne kadar zor görüyorsunuz. Güzel bir toplantıyı bir kişi usulsüz, gelişi güzel bir müdahale ile bulandırmaya çalışıyor olabilir. Birilerini suçlayanlar, acaba birilerinin hesabına mı hareket ediyor diye bir soru beraberinde gelir. Demokrasi, sabır, tahammül ve tolerans ister. Hoşumuz gitse de gitmese de herkesi saygıyla dinlememiz lazım. Cebir ve şiddeti tercih etmediği sürece'' dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Mevlana'nın ''Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır'' sözünü hatırlatarak, bu çerçevede bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi. Yeni anayasa için siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların bir araya geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Yıllardır söylüyoruz, 'Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı var. Giydiğimiz elbise bize dar geliyor, rahat hareket etmemizi engelliyor, koşmamızı engelliyor' dedik. 'Yeni bir elbiseye ihtiyaç var' diyorduk ve bugün buradayız. Bugün fırsat ayağınıza gelmiş durumda. Neyle ilgili şikayetleriniz varsa burada paylaşın'' dedi.

Yeni anayasanın sahibinin millet olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ilk defa milletin talepleri doğrultusunda bir anayasa hazırlanacağını ve salonda toplananların yeni anayasanın hazırlanmasına katkıları bulunacağını belirtti. Yeni anayasa için yeni elbiseyi vatandaşın dikeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik ilkeleri var olan, bireylerin evrensel standartlarına uygun olarak temel hak ve özgürlükleri kapsayan bir anayasa olsun istiyoruz. Kapalı kapılar arkasında uzmanların mutabakatıyla değil milletin mutabakatıyla olmalı. Bu kez biz söyleyelim, uzmanlar yazsın. Siyasi görüşünüz, inancınız ne olursa olsun, çocuklarınızın geleceği için ne gerekiyorsa söyleyin, konuşun. Bugün konuşmazsanız vebali sizin üzerinizde olur.''

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, yeni anayasanın başarılı ve Türkiye'ye verimli olması gerektiğini belirtti. Anayasa yapım süreci devam ederken toplumun tansiyonunun düşmesi, gerginlik olmaması ve bir uzlaşı ortamının sağlanması gerektiğini ifade eden Toskay, ''Bazı talepleri şiddetle ve şantajla kabul ettirmek istediğimiz zaman söylediğimiz yumuşak ve sakin ortamdan uzaklaşırız. Hepimize düşen görev, gerekli ortamı sağlamak olmalıdır'' diye konuştu.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Ciddi sorunlarımız var, yapısal, siyasi sorunlarımız var, etnik, dini sorunlarımız var. Bunları çözebilmek için toplumsal sözleşmeye ihtiyacımız var. Bunu yapabilirsek maddi ve manevi açıdan da rahat ederiz'' dedi. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, yeni anayasanın şekillenmesi konusunda vatandaşların görüşlerinin alındığı platformun önemli olduğunu kaydetti.

Altıparmak, ''Şablonlardan, önyargılardan uzak, ötekileştirme olmadan, gelişen çağı ve hayatı kucaklayan bir gelecek için, bir anayasa için yardımcı olmamız gerekiyor'' dedi.

Valilik ve müze ziyareti

Cemil Çiçek, toplantının ardından Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti. Çiçek, valilik şeref defterini imzaladı. Ziyarette, Vali Altıparmak, Cemil Çiçek'e Döşemealtı halısı hediye etti. Çiçek, daha sonra Antalya Müzesi'ni gezdi. Vali Altıparmak'tan müzeyle ilgili bilgi alan Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağıyla ABD'den Türkiye'ye getirildikten sonra Antalya Müzesi'ndeki alt yarısıyla birleştirilen ''Yorgun Herakles'' heykelinin önünde fotoğraf çektirdi.
Kaynak: AA