Sivas Katliamı Davasında Zaman Aşımı Tepkisi

Sivas Olaylarının başlatılmasında,13 kişilik Özel Harp Dairesi elemanlarının baş aktör durumunda olduğu iddia edildi.

Sivas Katliamı Davasında Zaman Aşımı Tepkisi
Tunceli'de Sivas Katliamı Davası sonuçlanmadan zaman aşımı süresinin dolması protesto edilirken, 2 Temmuz 1993'teki olayların başlatılmasında 13 kişilik Özel Harp Dairesi elemanlarının baş aktör durumunda oldukları iddia edildi.

Demokratik Haklar Kongresi (DHK) tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklamasında, grup adına konuşan Veli Aytaç, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Solingen'de Türklerin yakıldığı binanın müze yapılacağını belirtip Türklerden özür dileyerek faillerin bulunacağına söz vermesine karşılık, yıllarca Sivas'ın içinde yaşayıp yakalanmayan bir kişinin mezarını öldükten sonra o mu, değil mi diye açmaya çalışan anlayışı Türkiye kamuoyunun takdirine bıraktıklarını kaydetti. Aytaç Sivas Olaylarının meydanagelişmesinde baş rol oynadıklarını iddia ettiği Özel Harp Dairesi elemanları için ise, 'Özel Harp Dairesi bünyesinde bulunan Astsubay N.Ç., itiraflarında, Sivas Olaylarının kendileri tarafından yapıldığını söyledi ve amaçlarını, 'PKK'yı bitirmek için dinci kesimi kullanmak, Alevi ve Sünni vatandaşları birbirine düşürerek olayı PKK'ya mal etmek' olarak açıkladı ' ifadelerini kullandı.

Olaydan sadece dinci kesimin sorumlu olmadığını, Erzincan 3 Ordu Komutanı Teoman Koman ve Hurşit Tolon tarafından bu iş için görevlendirilen 13 kişilik Özel Harp Dairesi ekibinin baş aktör durumunda olduğunu iddia eden Aytaç, 'Bunlar halkı tahrik ederek Madımak Öteli önünde toplayıp silah sıkarak ve molotofkokteyli atarak otele saldırtanlardır. Bunlara bu görevi veren Erzincan 3. Ordu Komutanı Teoman Koman ve Hurşit Tolon'un Üsteğmen H.Ç.'nin açıklamalarından sonra sorgulanıp sorgulanmadıklarınıbilmiyoruz ' şeklinde konuştu

Veli Aytaç, sözlerinin sonunda, İnsanlık suçu niteliğinde olan bu olayla ilgili davanın zaman aşımına uğratılmasının, Türkiye tarihine kara bir sayfa olarak geçeceğini kaydetti.
Kaynak: İHA