Türkiye İle Afganistan Arasında İmzalanan İttifak Anlaşması'nın 91. Yıldönümü

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan İttifak Anlaşması'nın 91.

Yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Afganistan 'da güvenlik, istikrar ve refahın tesisine yönelik katkılarımızı, dost Afgan Hükümeti ve kardeş Afgan halkıyla yakın işbirliği ve dayanışma içinde daim kılma kararlılığımızı bu anlamlı vesileyle yineliyoruz.” denildi.


Afganistan ile 1 Mart 1921 tarihinde imzalanan İttifak Anlaşması 'nın 91. yıldönümünü dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Bu anlaşmayla Afganistan 'ın Türkiye 'yi tanıyan ilk ülke olduğunun altını çizen açıklama şöyle devam etti: “Afgan ve Türk ulusları arasındaki dostluk ilişkileri kuvvetli biçimde teyit edilmiştir. Türk ve Afgan halkları arasındaki derin bağların en somut ifadesini teşkil eden ortak tarihimiz, hem Cumhuriyetimiz hem de Afganistan bakımından anlam yüklüdür.”

Türkiye 'nin, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Afganistan 'a sağlamaya başladığı desteğe dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı programı şeklinde artarak sürdüğünü vurguladı.

Açıklamada ayrıca, Afganistan 'da güvenlik, istikrar ve refahın tesisine yönelik katkıların, dost Afgan Hükümeti ve kardeş Afgan halkıyla yakın işbirliği ve dayanışma içinde daim kılma kararlılığının altı çizildi.