Suudi Arabistan’ın En Büyük Kültür Sanat Festivali Suriye’nin Gölgesinde Başladı

Suudi Arabistan’ın en büyük kültür ve sanat organizasyonu olan Cenadriye Festivali, Suriye’de yaşanan olayların gölgesinde başladı.

Suudi Arabistan’ın En Büyük Kültür Sanat Festivali Suriye’nin Gölgesinde Başladı
Suriye ve diğer Arap ülkelerinde meydana gelen acı hadiselerden dolayı müzikli eğlence organizasyonlarının iptal edildiği festivalin bu yıl 27 ' ncisi düzenleniyor. Festivalin bu yılki onur konuğu ise Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak.

Festivalin açılışı dün gece Kral Abdullah Bin Abdülaziz el-Suud, Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa el-Halife, Körfez ülkelerinden üst düzey yetkililer ile Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak ' ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Körfez ve Arap ülkeleri ile dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda siyasi, akademisyen, yazar, edebiyatçı ve sanatkârın davet edildiği festivalde Suudi Arabistan ' ın kültür, sanat ve mirası tanıtılıyor. Suudi Milli Muhafızlığı tarafından organize edilen festivalde Suudi Arabistan ' ın her bölgesinden gelen resmi ve özel kurumları ayrı stantlarında, bu bölgelerin kendine özgü sanatları, çalışmaları değişik faaliyetlerle ziyaretçilere gösteriliyor.

Etkinlikler çerçevesinde deve yarışları, konferanslar, tiyatro, çocuklar için programlar, el sanatları, halk şiiri, güzel sanatlar, eski halk pazarları gibi faaliyetler düzenleniyor. Ayrıca ziyaretçilere bilgi vermek amacıyla rehberler yer alıyor. Festivali takip etmek için değişik ajans, gazete, televizyon ve radyo istasyonlarından yerli, yabancı bin 200 gazetecinin akredite oldu. Ayrıca festival sosyal ağlardan da yakından takip ediliyor.

Festivalde her yıl bir ülke onur konuğu olarak açıklanıyor. Türkiye de 2008 ' de yılında ilk Arap olmayan onur konuğu olarak festivale katılmıştı. Bu yılki onur konuğu ise geçtiğimiz günlerde Türkiye ' de temaslarda bulunan Güney Kore ' nin Cumhurbaşkanı oldu.
Festivalin her yıl büyük bir ilgi ile izlenen ve Kral ' ın bizzat katıldığı müzikli dans gösterileri ise bu yıl Suriye, Mısır, Tunus ve Libya'da yaşanan olaylardan dolayı Kral Abdullah tarafından birkaç gün önce iptal edilmişti. Festivali geçen yıl 2 milyon 500 binden fazla Suudi, Arap ve yabancı ziyaret etti.