İnternet Andıcı Davasında Tutuksuz Sanıklar Savunma Yapıyor

Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen İnternet andıcı davasında tutuksuz sanıkların savunmaları alınıyor.

Davanın tutuksuz sanığı Meryem Kurşun, Bilgi Destek Dairesi 2. Şube Müdürlüğü'nde 2008 yılı Ocak ayına kadar Dursun Çiçek'in emrinde çalıştığını belirterek, kura soncu kendisine irtica.org isimli sitenin takibinin düştüğünü, bu nedenle sanık olduğunu savundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İnternet andıcı davasının 51. duruşmasında Hasan Iğsız, Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Eröz, İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu, Alaettin Sevim, Sedat Özüer, Ziya İlker Göktaş, Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya ve eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım hazır bulundu. Üslubu ve konuşma içeriği nedeniyle 16 duruşmaya girmesi yasaklanan tutuklu sanık Serdar Öztürk 'ün katılamadığı duruşmaya, hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve kırmızı bülten ile aranan firari sanıklar Mustafa Bakıcı ve Bedrettin Dalan gelmedi. Davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım ise İkinci Ergenekon davasından tutuklu bulunduğu için tutuklu sanık bölümünde yer aldı. Ayrıca duruşmaya 5 tutuksuz sanık katıldı.

Kimlik yoklamasının ardından tutuksuz sanık Meryem Kurşun'un savunması ile duruşmaya devam edildi. Sosyoloji mezunu olduğunu belirten Kurşun, öğretmen olmak için girdiği KPSS sınavında yeterli puan alamadığını belirterek askeriyede sivil memur olmak için sınava girdiğini söyledi. Mülakatın ardından 2006 yılı Ocak ayında da Bilgi Destek Dairesinde görevlendirildiğini belirten Kurşun, burada 5 yıl görev yaptığını söyledi. Daha sonra kurumlar arası geçiş hakkından yararlanarak Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna geçtiğini belirten Kurşun, şu an Ankara'nın Çubuk ilçesinde endüstri meslek lisesinde felsefe öğretmeni olarak görev yaptığını ifade etti.

Görev yaptığı Bilgi Destek Dairesi 2. Şube Müdürlüğü'nde 2008 yılı Ocak ayına kadar Dursun Çiçek'in emrinde çalıştığını belirten Kurşun, ' Faaliyette olan 6-7 internet sitesinin yanında 2 sitenin daha kurulması düşünülüyordu. Bu birimde 2 bayan sivil memur çalışıyorduk. Dursun albay 'hangisini istiyorsanız aranızda karar verin' dedi. Biz de kura çektik. Bana irtica.org sitesi, Ece'ye ise diğeri düştü. Bu site kurada Ece'ye çıksaydı örgüt üyesi o olacaktı. Burada olmamın nedeni kurada irtica.org'un bana çıkmasıdır. ' ifadelerini kullandı.

Bilgisayar kullanımı konusunda aynı dava sanıklarından Murat Uslukılıç'tan eğitim aldıklarını belirten Kurşun, takip ettikleri sitelerin tıklanma oranlarının çok düşük olduğunu söyledi. Kurşun, irtica.org'un da arasında bulunduğu ve kendileri tarafından yürütülen internet siteleriyle ilgili haber yayınlandığı gün ise bu izlenme oranlarının tavan yaptığını ifade etti.

Kendisine, takip etmesi gereken sitelerin bildirildiğini belirten Kurşun, varsa TSK aleyhine yapılan yayınlar ile varsa suç unsuru oluşturabilecek yayınları takip etmekle ve bildirmekle görevli olduğunu belirtit. Kurşun, ' Bunlar suç mu değil mi? karar veremeyeceğim soyut konulardı. Bazen bakmadan öylesine geçiyordum. Bana verilen haberleri siteye ekliyordum. Haberlerin seçilmesi konusunda bir inisiyatifim yoktu. Emir komuta zincirinin olduğu askeriyede verilen emri uygulamama diye bir şey yoktur. ' ifadesini kullandı.

Kurşun, savunmasının sonunda beraatine karar verilmesini talep etti.