Şimşek: Dink Davası İle İlgili Tib Kayıtlarını 1,5 Ay Önce Mahkemeye Gönderdik

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Hrant Dink cinayeti ile ilgili kurumlarından istenen raporları, bir buçuk ay önce İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiklerini söyledi.

Şimşek: Dink Davası İle İlgili Tib Kayıtlarını 1,5 Ay Önce Mahkemeye Gönderdik
Dosya ile ilgili karar verme tarihinin 17 Ocak 2012 olduğuna dikkat çeken Şimşek, ' Bu bilgiler, bir buçuk aydır dosyada bulunmaktadır. İstenildiği takdirde, gönderdiğimiz bu bilgilerden incelenip sonuç çıkarması bir gündür.” dedi.

Hrant Dink cinayetinin önemli dönemeçlerinden biri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)'nın mahkemeye gönderdiği baz istasyonu kayıtlarıydı. TİB, o kayıtları mahkemeye gönderene kadar birçok tartışma ve iddianın odağında yer aldı. TİB Başkanı Fethi Şimşek, iddialarla ilgili ilk defa kapsamlı bir açıklama yaptı. 8 Şubat Güvenli İnternet Günü dolayısıyla yapılan basın toplantısında konuşan Şimşek, Hrant Dink olayı ile ilgili çalışmalara başladıkları tarihten itibaren, yargının aldığı bazı kararlara itiraz ettiklerini belirterek, bundan sonra da itiraz etmeye devam edeceklerini söyledi.

Kayıtlarla ilgili iki noktada odaklandıklarının altını çizen Şimşek, adli soruşturma ve kovuşturmalarda bu tür bilgilerin verilemeyeceği ve kullanılamayacağı görüşünün hâkim olduğunu belirtti. Konuyla ilgili en son, 15 Kasım 2011 tarihinde Yargıtay Ceza Kurulu ' nun kararı olduğunu kaydeden Şimşek, “Biz bu karara itiraz ediyoruz. Ve kesinleşen mahkeme kararını uyguluyoruz. Gönderdiğimiz bilgilerle ilgili bir inceleme yapma yetkimiz yok. İncelemeyi yapacak olan yargılamayı yapma konuları hâkimlere aittir. Bu bilişim işlerinden anlayan bilirkişiyi çağırdığı takdirde bunun çözülmesi ve sonuç çıkarılması en fazla bir gün alacaktır.” ifadelerini kullandı.

ACARER: BİZ KAYITLARI GECİKTİRMEDİK, MAHKEME DOSYADA NİYE BEKLETİYOR BİLEMEYİZ
Konuyla ilgili açıklama yapan BTK Başkanı Tayfun Acarer ise bu konuda basında kurumları ile ilgili bir çok suçlama yapıldığına değindi. Acarer, kayıtların iletilmesi ile ilgili kendilerinden kaynaklanan bir gecikmenin olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu, yüzde yüz doğrudur. Diğer bir konu ise bir mahkeme kararı var. Bunla ilgili tam ters yönünde Adalet Bakanlığı ' nın ve Yargıtay ' ın kararı söz konusu. İletişim Başkanlığımız onlara istinaden mahkeme kararına itiraz ediyor. Ve neticede hepsini gönderin dedikleri zaman bu işlemi tamamlanıyor. Biz kamu kurumu olarak alınan kararlara ' kabul etmiyoruz ' deme şansımız yok. Adalet Bakanlığı ve Yargıtay ' ın kararına rağmen bu mahkeme kararı değil. Biz gönderdik. Bir buçuk ay dosyada kalıyor. Niye kalıyor bunu biz belirtemeyiz.? 'TİB, bu kayıtları geciktiriyor' gibi bir durumu yok, mevcut mevzuatın dışında bir uygulama da söz konusu değil.”