Taşan sular, Türk sınırındaki Svilengrad kasabasına kadar ulaştı

Bulgaristan'ın İvonova Barajı'nın çökmesi sonucu sabah saatlerinde debileri artan Meriç Nehri'nin suları Edirne'ye ulaştı. Edirne Valiliği taşkına karşı alarma geçti.

Taşan sular, Türk sınırındaki Svilengrad kasabasına kadar ulaştı
  Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvanova barajının duvarlarının yıkılması soncu 3 köy sular altında kaldı. Köylerde en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, Meriç nehrinin taşan suları, akşam saatlerine doğru, Türk sınırındaki Svilengrad kasabasının kenar mahallesine kadar ulaştı.

Bulgaristan'ın Harmanlı ile Lübimest arasındaki 3 köy, taşkın nedeniyle sular altında kaldı. Sular, köydeki bazı evlerin çatılarına kadar ulaşırken araçlar sürüklendi, hayvanları telef oldu. Su baskını nedeniyle 3 kişinin yaşamını yitirdiği köylerde, taşkının sabah saatlerinde olması ise büyük bir faciayı önledi.

Bölgeye Savunma Bakanlığı'na bağlı çok sayıda askeri birlik, kurtarma çalışmaları için sevk edildi. Helikopter desteği ile yapılan kurtarma çalışmalarında mahsur kalanlar kurtarıldı. Taşkın, Meriç Nehri'nin geçtiği Harmanlı kenti ile Svilengrad kasabasını da tehdit ediyor. Taşkın suları Svilengrad'ın kenar mahallerine kadar ulaştı. Kurtarma ekipleri taşkının önlenmesi için sedde kenarlarına kum torbaları ile önlem alıyorlar. Türkiye'ye 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve 10 bin kişinin yaşadığı Svilengrad halkı, nehir yatağının kenarlarına akın ederek çalışmalara destek verdi.

Kapıkule Gümrük Kapısı'nın karşısındaki Kaptan Andreova Gümrük Kapısı'nın hemen çıkışındaki uluslararası yol da su altında kaldı. Ana yol üzerinden biriken yaklaşık yarım metrelik su nedeniyle gümrük kapası araç trafiğine kapatıldı. Bölgeden geçmeye çalışan araçlar ve mahsur kalan yolcular, askeri birlikler tarafından kamyonlarla kurtarıldı.

Derinyol Caddesi sakinleri geceyi tedirgin geçiriyor

Tunca ve Meriç nehirlerinin debisinin artmaya devam etmesi, geçmiş yıllardaki taşkınlardan etkilenen bölgelerde oturanları tedirgin ediyor.

Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı'nın çökmesi sonucu sabah saatlerinde debileri artan Meriç Nehri'nin suları Edirne'ye ulaşması nedeniyle en son 2010 yılındaki taşkından etkilenen Karaağaç Mahallesi Derinyol Caddesi sakinleri eşyalarını güvenli yerlere taşımaya başladı.

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Derinyol Caddesi'nde oturan sakinlerin geçmişte su taşkınlarından olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Korkan, 2010 yılındaki su taşkınının ardından bölgedeki setlerin güçlendirildiğini ancak baraj çökmesi sonrası Edirne'ye ulaşacak su kütlesinin önceki yıllarda ulaşan sulardan daha fazla olacağı bilgisini aldığını belirtti.

Taşkınlara maruz kalması nedeniyle ''Göl Mahalle'' diyede anılan Derinyol Caddesi'nde oturan Hatice Örs de eşyalarını topladıklarını ve güvenli yerlere taşımaya başladıklarını anlattı.

Dar gelirli aileler olduklarını belirten Örs, evlerini su basması halinde büyük zorluklar yaşayacaklarını kaydetti.

Bu arada Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerindeki artış devam ederken, ''Kırmızı panterler'' olarak bilinen Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) olası sel taşkınına karşı hazır olduklarını bildirdi.

EDAK Sözcüsü Serhad Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 zodyak bot ve 20 kişilik EDAK ekibinin göreve hazır olduğunu ifade ederek, ''Debilerin daha da artması neticesinde Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'nda giden Karaağaç yolu ile çevresinde bulunan sosyal tesisler, işletmelerin sular altında kalması söz konusudur. Aynı şekilde Bosnaköy de olumsuz etkilenecektir. EDAK ekipleri herhangi bir olumsuzluğa karşı hazır durumdadır. Bugüne kadar olan taşkınlarda pek çok vatandaşımızın hayatını kurtaran EDAK, tüm tecrübesiyle, Edirne Valiliği koordinasyonunda çalışmalara gerekli desteği sağlayacaktır.''