Babacan: Kira Sertifikaları Bu Sene Yürürlüğe Girecek

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, faiz duyarlılığı olan yatırımcıya hitap eden kira sertifikalarının bu sene yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Babacan: Kira Sertifikaları Bu Sene Yürürlüğe Girecek
  Yabancıların gayrimenkul alımını kolaylaştıracaklarını da belirten Babacan, girişimcilere arsa satışının önünü açacaklarını duyurdu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu çerçevesinde verilen akşam yemeğine katıldı. Yemekte konseye üye ülkelerden yatırımcılara seslenen Babacan, organizasyonun önemini ve ülkeler adına değerini vurguladı. Babacan, 'Forum, ekonomik ve ticari bağlar adına bir mihenk taşı olacaktır. Burada ulaştırmadan enerjiye, tarımdan inşaata kadar pek çok sektör ve konuların ele alınacağı paneller yapılacak, ülkeler arası yatırım ve ticaretin ilerlemesi için istişareler yapılacak. Bu tür organizasyonların en kısa sürede somut neticeler vermesi kuşkusuz son derece önemli olacak. 'dedi.

Türkiye ile Körfez ülkeleriyle köklü bağları olduğunu anlatan Ali Babacan, 'Bunları perçinlemeyi, yeni ufuklar açmayı amaçlıyoruz. Bu iradenin Körfez ülkeleri tarafından da paylaşıldığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. 'ifadelerini kullandı. Babacan, siyasi diyalogun ekonomiye de sirayet etmesi için iktidar olarak ellerinden geleni yapacaklarını da aktardı.

Gelinen aşamada sınırların ortadan kalktığını savunan Başbakan Yardımcısı, sözlerine şöyle devam etti:
'Lübnan 'dan ya da Kuveyt 'ten bir banka gelip Türkiye 'de şubeleşiyorsa; yine Türkiye`den bankalar Bahreyn 'de, Suudi Arabistan 'da yatırım yapıyorsa serbestlik, uluslararası ortaklık gibi kavramlar ekonomilerin, ülkelerin geleceğini tayin etmeye başlamış demektir.

İktidar olarak biz tüm bölgenin tek bir ekonomik çevre olabileceğine kanaat getiriyoruz. Sınırların anlamını yitirdiği insanların, ürünlerin, sermayenin ve enerjinin rahatça yerinden oynadığı bir geleceği hayal ediyoruz. Arnavutluk 'tan yola koyulan bireyin Kuveyt 'e kadar, Bahreyn 'den yola koyulan bireylerin Fas 'a kadar herhangi bir hudut, herhangi bir sınır tanımadan rahatça gidebilmesi vizyonumuzun temelidir. Bununla insanı, barışı, güvenliği ve refahı önceleyen bir bölge oluşturmayı diliyoruz. Türkiye olarak, Körfez ülkelerini birbirine bağlayacak bir demiryolu ağının kurulmasına önem atfediyoruz. Bu ağın ülkemize uzatılması yakınlaştıracak; Körfez 'i sadece Türkiye 'ye değil, aynı zamanda Avrupa 'ya ve Orta Asya`ya bağlayacaktır. '

Türkiye`de ve Körfez ülkelerinde insan kaynağının artacağını, ekonomik büyüklüğün 2050 itibari ile 10 trilyon doları bulacağını dile getiren Babacan, bu anlamda yapılacak ortaklıkların bölgede müreffeh bir hayata imkan vereceğini ifade etti.

2002`de 1,5 milyar dolar olan ticaretin 2011`de 11,9 milyar dolara geldiğini bildiren Bakan Babacan, 'Karşılıklı ticaretin daha da artması adına Serbest Ticaret Anlaşması`nı noktalama önemlidir. Bu vakit kaybedilmeden tamamlanmalıdır. 'dedi.

Yemekte Türkiye ekonomisini de değerlendiren Babacan, şunları kaydetti: 'Avrupa`yı vuran bunalımın iki temel sebebi var. Biri bankacılık diğeri kamu maliyesi. Türkiye, 2008 ve 2009 bunalımına her iki alanda bünyesini güçlendirerek girdi. Reformlar yaptı, tedbirlerini vaktinde aldı. Avrupa`dan olumlu ayrıştı. Bu dilimde Avrupa ülkeleri kamu harcamalarını artırmayı öngörürken, biz mali disiplini esas aldık. Devlete olan güveni temel aldık. Pek çok ülke günü kurtaracak adımlar atarken, 6 ay ya da 1 sene sonra ne yapacağını ortaya koyarken, biz 3 senelik program açıkladık. Sonuç ortada 2010`da yüzde 9 büyüme, 2011`de yüzde 8`i aşan bir büyüme söz konusu. Bu petrol ve doğalgazla gelen bir büyüme değil; özel sektörle gelen bir büyüme. Bakın Türkiyede istihdam ve yatırımlar önemli oranda arttı. Yani büyüme istihdam artıran bir büyüme oldu. '
Türkiye`de gelir dağılımını dengelediklerinden söz eden Babacan, güçlü tüketen bir orta tabaka oluşturup iç piyasayı çekici hale getirdiklerini belirtti. Başbakan Yardımcısı, gelinen aşamada devletin ihraç edeceği kira sertifikalarının önemli bir yatırım kanalı olacağına temas etti. Ali Babacan, 'Faize duyarlı yatırımcı için o da bu sene yürürlüğe girecek. 'açıklamasında bulundu.

Yabancıların gayrimenkul alımını kolaylaştıran kanunun da TBMM`ye sevk edildiğini duyuran Babacan, yasa ile şirketlerin yanında bireylere de arsa satışının önünün açılacağından söz etti.

2023`te Türkiye`nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri, İstanbul`un da 10 finans merkezinden biri olacağının altını çizen Babacan, Körfez ülkelerini de bu şehrin nimetlerinden faydalanmaya davet etti. Karşılıklı yatırımların ve güç birliğinin artarak devam etmesini diledi.