Kumburgaz ve Selimpaşa Sahillerini Temizleyecek Atık Su Tüneli Hazır

Silivri, Selimpaşa, Kamiloba, Güzelce ve Celaliye bölgelerinin daha temiz sahillere kavuşmasını sağlayacak en önemli adımlardan birisi olan Kumburgaz – Selimpaşa atık su tünelinin kazısı tamamlandı, TBM makinesi, yaklaşık 11 kilometrelik yolculuğun ardından yer yüzüne çıktı.

 
İSKİ`den alınan bilgiye göre; İstanbul 'un Marmara Denizi 'ne kıyısı olan batı sahilleri için hayata geçirilen çevre koruma projesi kapsamında 2 metre iç çapında ve 10 bin 537 metre uzunluğunda inşa edilen Kumburgaz - Selimpaşa atık su tünelinin son adımı Selimpaşa-Muratçeşme mevkiinde atıldı. Kumburgaz mevkiinde yer altında kazıya başlayan TBM Makinesi, 2 yıllık bir çalışmanın ardından kazısını tamamlayarak Selimpaşa Muratçeşme bölgesinde yerin 45 metre altından gün yüzüne çıktı.
Günlük 438 bin 750 metreküp atık su taşıma kapasitesine sahip olan tünel inşaatı sırasında ayrıca 16 adet tünel şaftı, 680 metre branşman tüneli, 2 adet branşman şaftı da inşa edildi ve tünelin 7 bin 950 metrelik kısmının ikinci kaplaması tamamlandı.

Tünelden geçecek atık su, Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri 'ne aktarılacak ve bölge sahillerinin daha temiz günlere kavuşması sağlanacak. Yaklaşık 40 milyon TL 'mal olacak tünelin 2012 yılı Ağustos ayı itibariyle hazır olması hedefleniyor.