Şeker Hastalığında 'Diyet'in Önemi

Diyeti, egzersiz ve kan şekeri düzeyleri ile bağlantılı olarak hastanın eğitimine yardımcı olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, ayrıca hastanın hastanede yatış sıklığını ve yatış süresini azalttığını, daha esnek bir yaşam sürdürmesini sağladığını söyledi.

Şeker Hastalığında 'Diyet'in Önemi
  Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Taner Kaya, “Evde glikoz takibi nasıl olur?”, “Kendi kendine kontrol ne demektir?”, “Kontrolün faydaları nelerdir?” sorularına cevap verdi. Uzm. Dr. Taner Kaya, 'Diyabetik hastanın evde kendi kendine takip yapması meraklarını giderir, kolay ve ucuz normal kan şekeri kontrolü sağlar, hipoglisemi ve hiperglisemini ataklarının tespiti ve gerekli önlemlerin alınması, komplikasyonların erken tanısı ve gelişiminin geciktirilmesi veya önlenmesi açısından önemlidir. Diyet, egzersiz ve kan şekeri düzeyleri ile bağlantılı olarak hastanın eğitimine yardımcı olur, hastanede yatış sıklığını ve yatış süresini azaltır, daha esnek bir yaşam sürdürmesini sağlar. Evde şeker takibi kısa ve uzun dönemde, diyabetin takip ve tedavi maliyetini azaltır 'dedi.

KAN ŞEKERİ TAKİP YÖNTEMLERİ“

Evde kendi kendine kontrolünü yapan diyabetli görsel yöntemle veya şeker ölçüm cihazları yardımı ile kan şekeri takibini yapabilir” diyen Kaya, “Görsel yöntemde test çubukları (stripler) kullanılır. Strip üzerine parmak ucundan kan damlatılır. Glisemi düzeyine göre strip üzerinde oluşan renk değişikliği strip kutusu üzerindeki standart renk katalogu ile karşılaştırılarak glisemi ölçülür. Kan şekeri ölçüm cihazı gerektirmeyen bu yöntem güvenilir ve ucuz olması nedeni ile kullanılmaktadır. Şeker ölçüm cihazları ile kan şekerinin ölçümünde görsel yöntemdeki gibi yine stripler kullanılmaktadır. Çeşitli ölçüm cihazları mevcuttur ve her alet için belirli bir strip veya kartuş kullanılmaktadır. Benzer olmakla birlikte her alet için farklı kullanma biçimi mevcuttur” diye konuştu.

EVDE KAN ŞEKERİ ÖLÇÜM SIKLIĞI

Kan şekeri ölçüm sıklığının diyabetlinin ihtiyaçlarını belirlediğini, insülin pompası veya insülin enjeksiyonu kullanan ve gebe olan diyabetiklerin şeker kontrolü sağlanana kadar her gün günde en az 3-4 kez şeker ölçümü yapmaları gerektiğini belirten Uzm. Dr. Taner Kaya, şu bilgileri verdi: “Ölçümlerin sabah kahvaltısından, öğle ve akşam yemeğinden ve gece öğününden önce yapılması önerilir. Glisemi kontrolü sağlanmış olsa bile ölçümlere devam edilmelidir. Tip 1 diyabetli ve kan şekeri çok oynak olan hastalarda haftada bir kez günde 8-9 kez kan şeker profili yapılmalı ve hatta bu hastalarda şeker ayarı başarılamıyor ise ayda bir kez özel glisemi kontrolü yapan `sensör`lerle kan şekerlerinin ölçümü yararlı olur. Glisemi kontrolü olmayan ve insülin kullanmayan tip 2 diyabetiklerin sabah kahvaltıdan önce ve öğünden 2 saat sonra yemek sonrası takibi yapması gereklidir. Glisemi kontrolü sağlanan tip 2 diyabetikler sadece diyetle ayarlı olmuş olsa bile, şeker ölçümlerini haftada iki gün ve yine açlık ve tokluk kan şekerlerini ölçme şeklinde sürdürmelidirler. Bu tip takiplerde kan şekerinin ayar durumuna göre doktorunuza özellikle danışılması gerekir. Ancak her hastanın kendi kan şekerini ölçmesi ve çıkan sonuca göre, sonuçlar iyi değilse doktoruna danışarak ilaç dozlarını yeniden ayarlaması yararlı olur.”  
Kaynak: İHA