'İran, BBC Farsça Servisi Çalışanlarının Akrabalarını Tehdit Ediyor'

İran’ın, BBC Farsça Servisi’nde çalışan İranlıların ailelerine gözdağı verdiği ve bazılarının akrabalarını gözaltına aldığı iddia edildi.

  İddiaya göre, İran istihbarat yetkilileri, Londra 'da görev yapan İranlı BBC çalışanlarının ailelerine baskı yaparak, BBC`de çalışmayı bırakmaya ve İran istihbarat yetkilileriyle işbirliği yapmaya zorluyor. İran polisinin son olarak BBC Farsça Servisi çalışanı bir kişinin kız kardeşini iki hafta süreyle gözaltına aldığı öne sürüldü.

BBC Genel Müdürü Mark Thompson, Farsça Servisi`nde çalışanlar için İran hükümetinin baskısının yeni bir durum olmadığını ancak gelişmelerin kendilerini daha çok endişelendirmeye başladığını kaydetti.

BBC 'nin verdiği bilgiye göre, İran güvenlik güçleri Ocak ayında bir “BBC Farsça Servisi” çalışanının ailesinin yaşadığı eve baskın düzenleyerek, evdeki birçok eşyaya el koyup BBC çalışanının akrabasını gözaltına aldı.

Bu olaydan birkaç saat sonra Londra`da yaşayan BBC Farsça çalışanıyla internet üzerinden bağlantı kuran bir kişi, kendisini gözaltına alınan akrabasını sorguladığını söyleyerek BBC çalışanından bilgi istedi. Söz konusu akrabanın birkaç gün önce serbest bırakıldığı kaydedildi.

Öte yandan, 2 Mart 'da yapılacak genel seçimler öncesi İran 'ın BBC 'ye, belgesel tarzında bir haber dosyasıyla da yükleneceği belirtiliyor.

İngiltere Yayıncılık ve Telekomünikasyon Denetleme Kurumu (Ofcom) geçtiğimiz ay, İran devlet televizyonu Press TV`nin İngiltere`deki yayın lisansını iptal ettiğini açıklamıştı. Ofcom, BSkyB dijital uydu kanal sisteminden, 515`inci kanalından yayın yapan Press TV`yi çıkarmasını istemişti.

Ofcom, İran İslam Cumhuriyeti`nin Press TV yayınlarını kontrol ettiğini, bunun ülkedeki yayın kurallarına ters olduğu bildirmişti.

Londra`dan yayın yapan Press TV, 2009 yılında İran`da tutuklanan Newsweek muhabiri Maziar Bahari ile yaptıkları röportajı yayınladıkları için, telekomünikasyon yayın kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Ofcom tarafından uyarı alarak 100 bin sterlin para cezasına mahkum edilmişti.

İran seçimleri sırasında İngiliz ajanlığı suçlamasıyla tutuklanan Bahari, Pres TV`ye verdiği röportajın metnini İran yetkililerin hazırladığını ve kendisine zorla okutturulduğunu öne sürmüştü.