Avukatın, Mahkeme Heyetine Hakaretlerine Müvekkili De Katılmadı

Ergenekon davasında sanık Levent Temiz'in avukatı Cevat Çalık, mahkeme heyetine hitaben, "Bizden terörist yaratamazsınız.Bu ülkeyi size rağmen korumaya çalışacağız." sözleri tepkiye yol açtı.

Mahkeme Başkanı Özese, savunma sınırlarını aştığı gerekçesiyle avukat Çalık'ı uyarırken, Temiz'in diğer avukatı Erkan Aydemir de avukat Çalık'ın bu cümlesi haricindeki savunmasına katıldıklarını söyledi. Levent Temiz'in önce avukatının sözlerine katıldığını söylediği diğer avukatının ikazı üzerine vazgeçtiği görüldü.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasının 154'üncü duruşma CHP milletvekili Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin, Tuncay Özkan ve Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 13 tutuklu sanık duruşmada hazır bulundu. Tutuksuz sanıklardan Ertaç Giray, Tunç Akkoç, Adnan Bulut, Fatma Sibel Gürcihan, Hatice Bahtiyar, Murat Ağırel, Utku Gümrükçü, Evrim Baykara, Levent Temiz ve Yalçın Küçük katıldı. Sanık Yalçın Küçük, Odatv davasından tutuklu olduğu için tutuklu sanık bölümünde yer aldı. Tutuklu sanıklar Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Fatih Hilmioğlu, İbrahim Özcan ve Hasan Ataman Yıldırım ise duruşmaya gelmedi.

SANIK SAVUNMALARI HIZLANDI

Tutuklu sanıklar, duruşma başlamadan önce sanık bölümüne yaklaşan izleyicilerle sohbet etti. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese de hafta başında yaptığı açıklamada,sanık savunmalarının bir an önce tamamlanması için önce savunmaların alınacağını, çapraz sorgularının da savunmalardan sonra yapılacağını açıklamıştı.

Duruşmanın başlaması ve kimlik yoklamasının ardından savunmalarını vermek için duruşmaya katılan tutuksuz sanıkların savunmalarına başlandı. Yargılama sürecinde Ergenekon ana davası sanıklarından Halil Behiç Gürcihan ile evlenen Fatma Sibel Gürcihan, savunması için sanık kürsüsüne çıktı. Savunmasını mahkemeye yazılı olarak sunan Gürcihan, iddianamede ve bazı sanık savunmalarında kendisi alakalı geçen bölümlerde bazı maddi hatalar olduğunu belirterek bu hataların düzeltilmesini istedi.

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'na bir haberi siteden kaldırması talimatı verdiğinin iddia edildiğini belirten Gürcihan, "Karaalioğlu o dönem Star Medya Grup Başkanı. Ben de işsizim. Nasıl bir örgüttür ki işsiz birisi patrona talimat veriyor. Üstelik madem ben ona talimat veriyorsam ve terör örgütü üyesi olmaktan yargılanıyorsam neden Karaalioğlu hakkında bir işlem yapılmadı. Bu durumda o da örgüt üyesi olması gerekir. Karaalioğlu hakkında da soruşturma başlatılmasını talep ediyorum. Bunu suç duyurusu olarak da kabul edebilirsiniz." dedi.

LEVENT TEMİZ: "ARİF DOĞAN'I TANIMIYORUM"

Bir dönem İstanbul Ülkü Ocakları Başkanlığı da yapan sanık Levent Temiz de mesleğinin avukatlık olması nedeniyle soruşturma aşamasında gözaltına alındığında yasal gerekçelerle poliste ifade vermediğini söyledi. Savcılık ve mahkemede ifade verdiğini belirten Temiz, bu ifadelerinin doğru olduğunu sadece bir konuyu ilave edeceğini söyledi. İddianamede aynı dava sanıklarından emekli Albay Arif Doğan ile 5 tane telefon görüşmesinden bahsedildiğini belirten Temiz, sanık Doğan'ı hiç tanımadığını ve görüşmediğini iddia etti.

TEMİZ'İN AVUKATINDAN MAHKEME HEYETİNİ HEDEF ALAN AĞIR SÖZLER

Sanık Temiz'in ardından avukatı Cevat Çalık da savunma yaptı. Davada iddia edilen bir örgütün olmadığını belirten Çalık, Bu sanıklardan bir örgüt oluşturamazsınız. Buradaki sanıkların herbiri, Misakı Milli'nin korunması için seve seve canlarını verebilirler." dedi. İddianamede Büyük Hukkuçular Birliği ve Kemal Kerinçsiz ile ilgili beyanlar bulunduğunu belirten avukat Çalık'ın, "Bu birliği biz kurduk, Levent Temiz, Kemal Kerinçsiz ve ben terör örgütü üyesi değiliz. Bu delillerden terör örgütü çıkmaz. Bizden terörist yaratamazsınız. Bu ülkeyi, size rağmen korumaya çalışacağız." sözleri tepkiye yol açtı.

AVUKATIN SÖZLERİNE MESLEKTAŞI BİLE TEPKİ GÖSTERDİ

Önce Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, savunma sınırlarını aştığını belirterek avukat Çalık'ı uyardı. Daha sonra da mahkemenin taraf olmadığını ve sadece doğruları araştırmakla görevli olduğunu söyledi. Başkan Özese tarafından avukatının söylediklerine karşı diyeceği sorulan Temiz, avukat Çalık'ın sözlerine katıldığını söyledi. Daha sonra da Çalık gibi sanık Levent Temiz'in avukatlığını yürüten Erkan Aydemir, "Meslektaşımın son cümlesi hariç, söylediklerine bir diyeceğim yok." açıklamasını yaptı. Bu sırada duruşmaya ara verildiğinde avukat Erkan Aydemir'in, tutuksuz sanık bölümünde oturan Levent Temiz'in yanına gelerek "Neden sözlerine katıldığını söyledin. Son cümlesine katılmadığını söyleseydin ya." dediği duyuldu.

TEMİZ, ÖNCE BU SÖZLERE KATILDI, UYARI ÜZERİNE KATILMADIĞINI SÖYLEDİ

Duruşma başladığında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, avukat Çalık'tan "Bu ülkeyi size rağmen korumaya devam edeceğiz sözü ile neyi kastettiğinin sorulmasını istiyoruz." dedi. Bunun üzerine söz verilen avukat Çalık, "Yapılan bütün soruşturmalarda mağdur edildiğini düşündüğüm insanlar çoktur. Bu ülkedeki insanlar Ergenekon diye bir terör örgütü duymamıştır. Bu terör örgütü, talimatlarla kurgulanmıştır. Ben avukat olarak daha önce de ülkemizde tescil edilmiş terör örgütlerini benimsemedim." dedi. Soruşturma aşamasında Temiz'in savunmasını kendisinin aldığını belirten Savcı Pekgüzel, sanık Temiz'e de avukat Çalık'ın bu sözleri ile ilgili diyeceklerini söylemesi için söz verilmesini istedi. Daha sonra da sanık Levent Temiz, "İki avukat huzurunda savcı ifademi aldı. Bütün ifadelerime katılıyorum. Zaten savunmamda da bulun söyledim. Ancak avukatımın son cümlesine katılmıyorum." diye konuştu .