Trt Okul, Günlük İngilizce'yi Ekranlara Taşıyacak

British Council ve BBC'nin ortak çalışması olan ''Word on the Street'' adlı İngilizce eğitim programı, Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle 4 Mart Pazar gününden itibaren TRT Okul ekranlarında yayınlanmaya başlanacak

Yeni dil eğitim programının tanıtıldığı Çırağan Sarayı'ndaki etkinlikte konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT'nin şu anda 14 kanala ulaşan, yayın kalitesini artık insanların tartışmadığı bir kurum halini aldığını kaydetti.

Dil öğrenimi konusunda da yeni bir sayfa açmak amacıyla yola çıktıklarını belirten Şahin, ''British Council ile işbirliğini başlatırken, dolaylı da olsa BBC ile de bir işbirliği başlatmış olduk, ki bu bizim için önemli. Çünkü genelde televizyonculuk, özellikle kamu hizmeti yayıncılığı konuşulduğunda BBC örneği öne çıkarılır. Bizim de zaman zaman 'BBC ile yarışıyoruz, hatta onlardan daha iyi olduk, oluyoruz, olacağız' gibi laflarla belki BBC sürekli gündemimizdeydi'' diye konuştu.

Şahin, yaklaşık 3 ay önce Anadolu Üniversitesi ve Cambridge University Press'le ''My American Cousin'' adıyla, İngilizce'yi yeni öğrenmeye başlayanlara yönelik olarak, çekimlerini Türkiye'de yaptırdıkları bir projeyi tanıttıklarını anımsattı.

Bu projeyle dil konusunda tembelliği aşmak üzere uzaktan da olsa dil öğrenmek isteyenlere bir kapı aralamayı amaçladıklarını ifade eden Şahin, bu programda mekanların tanıdık olmasının, 'dili zaten biliyorduk' havası yarattığını söyledi. ''Word on the Street''e ilişkin de bilgi veren Şahin, ''Bu proje İngiltere'de çekilmiş. Başlangıçta 10 bölüm, 30'ar dakika. Aslında ileri düzey İngilizcesi olan insanların konuşmaları daha rahat yakalayabilecekleri bir çalışma. Pazar günleri 21.30'da yayına koyacağız'' diye konuştu. Şahin, bu tarz programların devamının geleceğini de vurguladı.

-''İngilizce sadece İngilizce konuşanlara ait değil''-

British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack de İngilizce sohbetlerin yüzde 80'inin anadili İngilizce olmayan kişiler arasında cereyan ettiğini belirterek, ''İngilizce'nin sadece İngilizce konuşanlara ait olduğu düşüncesi demode kaldı. Artık İngilizce'nin diğer lisanları konuşan topluluklar tarafından da sahiplenilmesinin zamanı geldi ve Türkiye de bu ülkelerden biri. Türkiye'deki gençler bunun farkında ve İngilizce öğrenmenin önemini anlamış durumdalar'' diye konuştu. İnternetin, sosyal medyanın, uluslararası ağların, çalışma hayatının dilinin İngilizce olduğunun altını çizen Jack, bu yeni projenin gençlerin dünyalarını ve ilgilerini yansıttığını ifade etti.

Jack, 1940'tan bu yana Türkiye'de aktif olarak çalışan British Council'in, 10 binlerce kişiyi İngilizce, sanat ve eğitim kanalıyla bir araya getirdiğini, iki ülke arasında karşılıklı güven ve anlayış tesis ettiğini anlattı. Margaret Jack, 25 yıl önce de TRT ve Anadolu Üniversitesi ortaklığıyla ''Follow Me'' adıyla Türkiye televizyonlarındaki ilk İngilizce öğrenme dizisinin lansmanını da yaptıklarını anımsattı.

-''Bakü'den Brüksel'e uzanan global bir kampüs...''-

Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür ise bu proje ile Anadolu Üniversitesi ve TRT'nin dil eğitiminde 30 yıldır yürüttükleri işbirliğinde yeni bir sayfa açtığını söyledi. Üniversite olarak yürüttükleri uzaktan eğitim çalışmalarına değinen Özgür, ''Bugün Türkiye'de yüksek öğretim sistemini üniversite olarak uzaktan eğitimle tanıştırmanın ötesinde, dünyanın mega üniversiteleri arasında yer alıyoruz. Bugün 21 Batı Avrupa ülkesinde, KKTC ve Azerbaycan'da eğitim ihracatını gerçekleştiriyoruz. Bugün Bakü'den Brüksel'e uzanan bir global kampüsle kamuoyunun karşısındayız'' diye konuştu.

-Word on the Street-

Toplantıda verilen bilgiye göre, ''Word on the Street'' soyut, geleneksel metotlarla öğretilen İngilizce yerine, günlük sokak İngilizcesi'ne odaklanıyor. Kendi ülkelerinde ileri düzeyde İngilizce öğrenen, ancak doğal ve gerçekçi konuşma tarzını yakalamakta zorlananları hedef alan program sonucunda öğrencilerin daha rahat ve makul bir İngilizce konuşabileceği öngörülüyor. Her bölümü farklı bir şehirde geçen programda iki kardeş çeşitli röportajlar yapıyor ve dilin günlük kullanımına ilişkin örnekler sunuyor. Her skecin ardından bir dil uzmanı, kullanılan kalıp ve deyimleri açıklıyor. TRT Okul ekranlarına gelecek olan yapım, her pazar saat 21.30'da yayınlanacak.
Kaynak: AA