Güroymak Her Alanda Kabuğunu Kırmaya Hazır

Bitlis'in Güroymak ilçesinin resmi makamları ve halk, yapılan güzel işlerle, eğitimdeki başarılarıyla ve huzurlu ortamıyla anılmak için adeta kenetlendi.

Kaymakam, Emniyet Müdürü ve Milli Eğitim Müdürü başta olmak üzere tüm ilgili birimler ve halk sıkı bir işbirliğine girdi. İlçede yaklaşık 5 ay önce askeri aracın geçişi sırasında menfeze döşenen bombanın patlatılması sonucu 5 polis ve aynı aileden 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Başarıların ekip çalışmasıyla elde edildiğini belirten Güroymak Kaymakamı Turan Yılmaz, ilçede yaşanan olumsuz birkaç olaydan sonra halkın adeta tek vücut olup daha çok kaynaştığını söyledi. Her alanda atak yapmaya hazır olduklarını dile getiren Kaymakam Yılmaz, “Güroymak bundan sonra kabuğunu kıracak ve her alanda elde edilen başarılarla geçmişte yaşanan üzücü olayların izlerini silecektir. İlçe halkımız yaşanan her üzücü olayda bir birlerine ve devletine daha çok bağlandı. İlçemizde şu anda polis ve vatandaş arasında inanılmaz bir bağ var. İlçede artık asayişi sağlamada polise pek iş kalmıyor. Vatandaşların çoğu bir birini yakından tanıdığı için çoğu sorunu kendi aralarında çözüme kavuşturuyor.” diye konuştu.

EĞİMDE BÜYÜK BAŞARI HEDEFLENİYOR

İlçede eğitim durumuyla ilgili bilgi veren Kaymakam Yılmaz, son atamalarda ilçeye kadrolu 92 öğretmen atandığını bildirdi. Atanan öğretmenlerin konaklama sorunlarının giderildiğini ve bir haftalık uyum semineri verildiğini anlatan Kaymakam Yılmaz, 'Eğitim anlamında Güroymak 'ta herhangi bir eksiğimiz yok. İmkanlar dahilinde merkez ve köy okullarındaki sınıflarımızı projeksiyonlarla destekliyoruz. İlçemizde toplamda 14 bin öğrencimiz, 60 okulumuz mevcut. Eğitim alanında da Güroymak 'ın kabuğunu kırması için ekip olarak çalışıyoruz. Geçen yıl ilçemizden 30 öğrencimiz çeşitli üniversitelere yerleşti. Bu yıl ise mezun olacak 120 öğrencimiz var. Tek hedefimiz tüm öğrencilerimizin üniversiteye kazandırmak. Bunun için de Kaymakamlığımız bünyesinde bu öğrencilerimiz için etüt merkezi açtık, bu etüt merkezlerimizde hem YGS hem de LYS kursları veriliyor.” bilgilerini aktardı.

“POLİS VE HALK KAYNAŞMASIYLA SORUNLARI ÇÖZÜYORUZ”

Güroymak 'ta polis ve halk kaynaşmasıyla sorunları çözdüklerini belirten İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bozkurt, huzurlu bir ilçe olduklarını ve bu huzurun artarak devam etmesi için polis-halk kaynaşmasına önem verdiklerini söyledi. Yaşanan olumsuz olaylara karşı ilçe halkının daha da çok kenetlediğine dikkat çeken Emniyet Müdürü Bozkurt, “Güroymak 'ta yola döşenen bombanın patlatılmasından sonra 5 polis memurumuz şehit olmuştu. Ancak ilçe halkı Emniyet Teşkilatının acısını kendi acısı gibi içinde yaşadı. Güroymak 'ta ilçe halkıyla polisler arasında gözle görülür bir samimi dostluk mevcut. Asayiş bakımından herhangi bir sıkıntımız yok. Kaynaşma adına vatandaşlarımızla bire bir diyalog içerisindeyiz. Ve bize gelen her ihbarı değerlendirerek ilçe halkının güvenliğini sağlıyoruz. Önümüzdeki günlerde Yeşilay Haftası etkinlikleri çerçevesinde lise öğrencilerine madde bağımlılığı ve kötü alışkanlıklar üzerine seminerler vereceğiz.” diye konuştu.

“GÜROYMAK MANEVİ YÖNÜYLE AYAKTA DURUYOR”


Güroymaklı Kanaat Önderi Şeyh Nurettin Mutlu, ilçede yıllarca önemli alimlerin yetiştiğini, yıllardır manevi yönüyle ayakta kaldığını söyledi. İlçede 150 yıldır onlarca alim yetiştiren medresenin başında bulunan Şeyh Nurettin Mutlu, cehaleti yenmenin yolunun eğitimden geçtiğini ve Güroymak 'ın bundan sonraki süreçte eğitimli insanların gayretleriyle yaşanan olumsuzlukları bir yana bırakarak kabuğunu kıracağına inandığını belirtti.

İlçede ilim hizmetlerinin devam edeceğini vurgulayan kanaat önderi Mutlu sözlerine şöyle devam etti: 'Güroymak için güzel günler geliyor. Kötülüklerden korunmak için ilme ve İslamiyet'e sarılmalıyız. Norşin bundan sonra Allah'ın izniyle yine alimlerin yetiştiği, ilim irfan şehri olarak anılmaya ve yapılan güzel işlerle adından söz ettirmeye başlayacaktır.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçtiğimiz yılki ziyaretinde eski adıyla 'Norşin' diye ifade ettiği Güroymak'ta onlarca alim yetişti. İlçe, Birinci Dünya Savaşı'nda, medresedeki öğrencileriyle Ruslara karşı savaşan ve bir kolunu kaybeden Şeyh Muhammed Diyauddin Hazretleri'nin de memleketi. Bediüzzaman Said Nursi'nin de yetiştiği ilçe, doğuda daha çok 'Norşin a Seyda' (Üstadın Norşin'i) olarak biliniyor.