Toplantıda Terörizm ve Irkçılık Karşıtı Bildiri

Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'da gerçekleştirilen G-20 Ülkeleri Parlamento Başkanları 3

İstişare Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrasında yayınlanan bildiride, ''Terörizmin, herhangi bir inanç, kültür ve etnik grupla ilişkilendirilemeyeceği'' vurgusu yapıldı. Riyad'da Ritz Carlton Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıda, kültürlerin küresel diyaloğu, sürdürülebilir kalkınma için enerji ile mali kriz ve bunun küresel ekonomiye etkisi konuları tartışıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katıldığı toplantının ardından G-20 ülkeleri ile davetli ülkelerin imzaladığı bildiri yayınlandı. Bildiride, uluslararası barış, güvenlik ve gelişme için farklı kültürler ve insanlar arasındaki diyalog ortamının kurulması gerektiği vurgulandı. Uluslararası toplumun uygun diyalog, tolerans ve insan haklarının gelişimi için uygun iklimi yaratması gerektiği belirtilen bildiride, ''Bu noktada uluslararası diyaloglar önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye ile İspanya'nın eşbaşkanlığındaki medeniyetler ittifakı uluslararası kültürel alanda önemli bir rol oynamaktadır'' denildi.

''Milenyum hedefi, çevreye dost enerji üretimi''

Bildiride, globalleşen dünyada parlamentoların, hükümetlerin, uluslararası kurumların, medya ve sivil toplum örgütlerinin; insanlar ve kültürler arasındaki diyalog ortamının desteklenmesi için birlikte çalışmalarının önemine işaret edilen bildiride, şöyle denildi:

''Terörizm, temel insan haklarından olan yaşam hakkı ve uluslararası güvenliği direkt tehdit eden bir şiddet unsurudur. Terörizm herhangi bir inanç, kültür ve etnik grupla ilişkilendirilemez. Irkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı insan onuruna yakışmaz ve toplumların uyumunu tehdit eder. Bu tip olumsuz eğilimlere aktif şekilde karşı koymak ve karşılıklı saygı, küresel kültürel diyalog ve anlayışını desteklemek görevimizdir. Ortadoğu ülkeleri arasındaki diyalog, bölgedeki insanların güvenliği için temel bir öneme sahiptir. Enerji üreticileri ve tüketicileri arasındaki diyalog mekanizmaları, global ekonominin büyümesine ve sürdürülebilirliğine katkı yapma noktasında temel bir öneme sahiptir. Milenyum hedefi, dünya enerji kaynaklarına ulaşma noktasında çevreye dost enerji üretimidir. Bu noktada Kral Abdullah Bin Abdülaziz'in milenyumun gelişme hedeflerini yakalamak için evrensel enerji kaynaklarına ulaşımın yolları geliştirilmeli, bunu yaparken de çevreye dost enerji kaynakları ve yeşil teknolojinin gelişimi sağlanmalıdır.''

-''Ülkelerin zayıf gruplarını korumalı''

Bildiride, sürdürülebilir mali politikaların, her ülkenin kendi koşullarına özgü olduğu ifade edilerek, ''Ancak bu politikalar ülkelerin zayıf gruplarını korumalıdır. Uluslararası mali politikaların denetimi için uluslararası gözetim çerçevelerinin güçlendirilmesi gerekmektedir'' denildi.
Kaynak: AA