Yüz Nakli Organ Bağışı Bekleyen Hastalara Umut Oldu

Akdeniz Üniversitesi'nde Uğur Acar'a yapılan yüz nakli, organ bağışını artırdı.

Yüz Nakli Organ Bağışı Bekleyen Hastalara Umut Oldu
Bursa Organ ve Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Doktor Yavuz Selim Çınar, 'Son 2 aydır organ bağışlayan insanların sayısı arttı ama yüz naklinde artış yok. İnsanlar sevdiklerinin yüzlerini başka insanlarda görmek istemiyor ' dedi.

Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüzün Akdeniz Üniversitesi'nde Uğur Acar'a nakledilmesinden sonra, Türkiye genelinde organ bağışında artış oldu. Bursa'da Sağlık Hizmetleri Fuarı'nda stant kuran Bursa Organ ve Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Doktor Yavuz Selim Çınar, Türkiye genelinde organ bekleyen binlerce insan olduğunu söyledi. Yüz naklinin ardından bu oranlarda artış yaşandığını ifade eden Çınar, 'Yakın zamanda yüz nakli oldu. Bu nakilden sonra 2 aylık sürede donörsayısında artış yaşandı. Hassasiyet arttı. Organ bağışı Bursa ve bağlı illerde müthiş bir şekilde arttı. Yüz naklini gören vatandaşlar, organ nakline daha sıcak bakıyor ' diye konuştu.

Türkiye'de 20 bin hastanın organ beklediğini kaydeden Çınar, 'Bunların birçoğu böbrek. Bu böbrek bekleyenler diğer hastalara göre şanslı. Onların diyaliz gibi tedavi seçenekleri var. Ne yazık ki karaciğer ve kalp bekleyen hastalar bu kadar şanslı değil. Bunlar bekleme listelerinde uzun süre kalmıyor. Bugün 18 bin böbrek bekleyen hasta var. Bin 500 karaciğer bekleyen insan var. 250 adet de kalp bekleyen hasta var ' şeklinde konuştu.

'İNSANLAR SEVDİKLERİNİN YÜZÜNÜ BAŞKA İNSANLARDA GÖRMEYE SICAK BAKMIYOR '

Yüz nakline insanların sıcak bakmadığına dikkat çeken Çınar, 'Şu an insanlar yüz nakline sıcak bakmıyor. Bu zamanla gelişecek bir konu. Bursa bölgesinde de birkaç defa yüz nakli konusunda teklifimiz oldu. Ancak şu an için kabul eden olmadı. Tabii yüz nakli çok farklı. Kişinin kendini buna iyice inandırmış olması gerekir. Türkiye'de 100 beyin ölümü gerçekleşen hastanın 30'u organ bağışında bulunuyor. İlk defa bu nakil Uşak'ta yapıldı. İnsanlar yüz bağışına tereddütle yaklaşıyor. Böbrek ve karaciğer naklinispeten daha kolay ama yakınlarının yüzünü bağışlamak henüz bizim ülkemizde tam oturmuş bir bağış değil. Bu bağışın da artacağını umuyoruz. Görüşmelerimizde bunu tespit ettik ' ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA