Organ Nakli Ameliyatları Kan Bağışına İlgiyi Artırdı

Antalya Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Tıp Fakültesi'nde yapılan başarılı organ nakli ameliyatları, organ bağışı yanı sıra kan bağışına ilgiyi artırdı.

  Kızılay Antalya Kan Merkezi doktoru Bedri Yalçın, AÜ Tıp Fakültesi`nin yaptığı çift kol, rahim ve yüz nakli ameliyatlarının son günlerde organ bağışı yanı sıra kan bağışına ilgiyi artırdığını söyledi. Antalya Manavgatlı Uğur Acar`a yüz naklinin yapılmasının ardından gençler arasında kan bağışına duyarlılığın arttığını belirten Yalçın, AÜ`de sıklıkla yapılan nakil ameliyatları nedeniyle günlük en az 200 ünite kana ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Çift kol ve yüz nakli ameliyatlarının dünya gündemine taşınması ile Antalya bölgesinde gençler arasında kan bağışı duyarlılığının yüzde 30 oranında arttığını belirten Yalçın, bu rakamın önümüzdeki günlerde daha da artacağına inandıklarını söyledi. Geçen yıl Antalya merkez ve 19 ilçesinden 39 bin 500 ünite topladıklarını anlatan Yalçın, bu yıl ise 42 bin ünite toplamayı hedeflediklerini ifade etti.

Kan bağışında duyarlılıkta Antalya ilçeleri arasında en duyarlı ilçe olarak Manavgat`ı seçtiklerini belirten Yalçın, Manavgat`tan haftalık ortalama 100 ünite kan topladıklarını kaydetti. Yalçın, 'AÜ`nün yaptığı başarılı ve ses getiren ameliyatlar son günlerde kan bağışına ilgiyi artırdı. Başarılı ameliyatları görsel ve yazılı basından öğrenen vatandaşlar kan bağışına duyarlılık gösteriyor. Umursamazlık yerine, yarın benimde kana ihtiyacım olabilir düşüncesi ön plana çıkmaya başladı. Kızılay olarak kan bağışında insanlara kan bağışının anlık değil, sürekli ihtiyaç olduğu bilincine sahip olmalarını istiyoruz. Organ nakli ameliyatları ülke ve dünya gündemine yansıyınca kan bağışına karşı özellikle gençler arası ilgi arttı. 'diye konuştu.