Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıklama yaptı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün gelinen noktada alnı açık başı dik, sözüne itibar edilen ve dünya ekonomisinde parmakla gösterilen bir Türkiye olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıklama yaptı
Tarsus Girişimci İşadamları Derneği'nin (TAGİAD) davetlisi olarak Mersin'in Tarsus ilçesine gelen Bakan Çağlayan, Kültür Merkezi'nde organize edilen '2011 Yılı Değerlendirme ve Ödül Töreni'ne katıldı. Bakan Çağlayan, ülkenin bölünmez bütünlüğü ve aydınlık Türkiye için çalıştıklarını ifade ederek, 'Siyasi görüşümüz her ne olursa olsun ortak tek bir görüşümüz var. Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü ve Türkiye'nin aydınlık geleceği. Bu yolda hep birlikte hep beraber 24 saat durmaksızın yorulmaksızın yola devamedeceğiz ' ifadesini kullandı.

'GEÇMİŞTE BİZE 'HASTA' DİYENLER BUGÜN YATAĞA DÜŞTÜ '
Türkiye'nin, birçok alanda dünyanın hemen hemen her ülkesine ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Çağlayan, 'Geçmişte bize 'hasta' diyenler, bugün yatağa düştü. Avrupa'da birçok ülke adeta 'iflas' noktasına gelirken, 'yoğun bakım çadırı'nda oksijenle yaşamak zorunda kaldı. Bu bile her şeyi ortaya koyuyor ' ifadesini kullandı. 55 bin olan ihracatçı sayısını, 100 bine ulaşmasını istediklerini kaydeden Çağlayan, 2002'de Türkiye'nin toplam ihracatı 36 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Çağlayan, 2011'deihracat yapılan ülkelerin yüzde 75'inde ciddi sorunlar yaşanmasına, başta Avrupa olmak üzere Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da siyasi ve ekonomik krizler olmasına rağmen, Türkiye'nin, 2011 yılında Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırıp, 135 milyar dolar rakamına ulaştığına işaret etti.

'BU ÜLKENİN VATANDAŞI OLMAK ARTIK DÜNYADA BİR AYRICALIK OLDU '
Çağlayan, konuşmasını da şöyle sürdürdü: 'Bugün alnı açık başı dik, sözüne itibar edilen bir Türkiye var. Artık bir milyar dolar için IMF'nin kapısında bekletilmeyen ve dünya ekonomisinde yaptıkları parmakla gösterilen bir Türkiye var. Bu ülkenin vatandaşı, sanayicisi olmak; bu ülkenin girişimcisi olmak; T.C. pasaportuna sahip olmak dünyada artık bir ayrıcalık, onur ve şeref oldu. Bu gururu hep birlikte yaşıyoruz. Bizden sonra geleceklere yaşatmak için çalışıyoruz. Asıl milli mücadele şimdi. O zaman topla tüfekle, mermi ve kağnı arabasındataşınan mermilerle yapılan mücadele yerini ekonomiye, üretime, yatırıma, istihdam ve ihracata bıraktı. Bundan dolayı girişimciliği fazlasıyla önemsiyorum. Artık ülkeler dünyada ekonomideki duruşları ve aldıkları payın yanında böylesine krizlerin yaşandığı bir ortamda siyasi ve ekonomik istikrarlarıyla 'kahraman' oluyor. '

'YOĞUN BAKIM ÇADIRINA GİRENLERİ ACİL ŞİFALAR DİLİYORUZ '
2011 yılında Türkiye'nin birçok dalda rekor kırdığı yorumunda bulunan Bakan Çağlayan, 'Geldiğimiz seviye önemli. 10 yılda ihracatınızın üzerine 100 milyar daha koyacaksınız. 2011 yılı Türkiye'nin ihracatta 102 ülkeye ihracat rekoru kırdığı bir yıl oldu. 2011 yılı Türkiye'nin sadece mal ticaretinde değil, hizmet ticaretinde de Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdığı bir yıl oldu. 2011 ilk 9 ayda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olma özelliği getirdi. 2011 yılı Avrupa'nın 27 üye ülkesinin 20'sininborçlarının milli gelirinden çok daha fazla olduğu Türkiye'nin de 20 ülkeden çok daha iyi konumda olduğu bir yıl olarak öne çıktı. 2011 Avrupa'daki birçok ülkenin çok büyük bütçe açıklarıyla karşı karşıyayken, Avrupa'nın 19 ülkesinden daha düşük bütçe açıklarına sahip olduğu bir yıl oldu. Avrupa'nın 12 ülkesinden Türkiye'nin daha az işsizlik rakamlarına sahip olduğu bir yıl oldu. 2011 yılı dünyada Avrupa'da ekonomik değişim ve dönüşümün yaşandığı bir yıl. Avrupa'da birçok ülkenin iflas noktasına geldiği,yoğun bakım çadırına girdiği, oksijenle yaşamak zorunda kaldığı, geçmişte hasta diyenlerin bugün yatağa düştüğü bir yıl olmuştur. Bugün ekonomisi bozulan ve Avrupa'da yoğun bakım çadırına girenlere acil şifalar diliyoruz ' dedi.

'TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜK BİR TESTTEN GEÇTİ '
Türkiye ekonomisinin böyle bir ortamda büyük bir testten geçtiği görüşünü savunan Çağlayan, 'Yiğit, zor zamanlarda belli olur. Ülkemiz bu ekonomide değil yiğit dünya ekonomisinde babayiğit olmuş bir ülkedir. Bunlar yetmez. Tadını aldık. Türkiye'nin yapacak çok işi var. Kişi başı milli geliri 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara getiren Türkiye bunu 25 bin dolar seviyesine ulaştıracak. İhracatımızın yüzde 47'sini Avrupa'ya yapıyoruz. Bu ihracatın yüzde 95'inden fazlası sanayi ürünleri. Otomobil, makine, beyazeşya ihracatı yapıyor. Türkiye dünyanın en büyük çimento ihracatçısı, demir çelik uç, uzun ürün ihracatçısı. Avrupa'nın en büyük otobüs üreticisi. Dünyanın birçok alanda en büyük ihracat yapan ülkesi. Türkiye böyle başarıları elde etti. İngiltere'de evlerde kullanılan her 10 buzdolabının 8'i Türk malı. İngiltere'de her 3 televizyondan biri Türkiye'den gidiyor. Türkiye böyle bir Türkiye oldu. Bununla yetinmiyoruz. Çok daha ileri götüreceğiz. Daha önemli konuma getireceğiz ' dedi.

'TÜRKİYE'Yİ HER AÇIDAN ÇOK DAHA İYİ BİR NOKTAYA GETİRECEĞİZ '
'Türkiye'nin her bir yerini sanayide, ticarette, tarım, hayvancılık, gıda turizm sektörü dahil çok önemli yere getireceğiz ' diyen Çağlayan, şöyle devam etti: 'Bunun işaretlerini mersinde görmeye başladık. Türkiye ihracatından yüzde 1 pay almak, Mersin için önemli ama yeterli değil. Bugün Türkiye ihracatında 13. sırada olmak Mersin'in böyle güzel ilçelerinin olduğu, girişimcilerinin olduğu bir Mersin'in gerçek potansiyelini yansıtmaktan uzak. 'Mersin'in tüm ilçeleriyle birlikte altını üstüne getireceğiz' dedik bunu yapıyoruz. 2013 Akdeniz Oyunları, bu anlamda Mersin ve Tarsus için adeta bir kazanç. Bundan dolayı Başbakanımıza böyle bir organizasyonu Mersin'ehediye ettiği için teşekkür ediyorum. 'Akdeniz Oyunları' sadece 2013 yılı Haziran ayında bir haftada yapılıp bitirilecek bir etkinlik değil. Şimdiden inşaatlara başlandı. 450 milyon TL'ye yakın bir kaynak Mersin'e ayrıldı. Binlerce istihdam, on binlerce çalışan ve Mersin'in her bölgesinde tüccar, sanayici, köylünün ürettiği ürünlerin satılacağı bir ortam hazırlanıyor. Bu tesisler temellerini atıp başlayan bu tesisler gelecekte mersinin geleceğini oluşturuyor. 7 bin 500 kişilik spor salonuna biri sahipseuluslar arası birçok kongreyi o ilde yaparsınız. '

ÖDÜLLER SAHİBİNİ BULDU
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. 'Toplumsal Birlik Ve Huzuru Sağlama Ödülü' Tarsus Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy'a, 'En İyi Yatırım Ödülü' Medical Park Hastanesi adına Mustafa Düzgider'e, 'Yurtdışı Yatırım Ödülü' Alıcı Profil A.Ş. Süleyman Alıcı'ya, 'Ulusal Markalaşma Ödülü' Okyay Helva A.Ş. İbrahim Ethem Tanrıkulu'ya, 'Vefa Ödülleri'ni almaları için Mehmet Kılıç ve Oğulları A.Ş. adına Mehmet Kılıç ile Hıdıroğlu A.Ş. adına Ramazan Hıdıroğlu'na verilirken, 'Girişimcilik Ödülü'ne TRS Gıda MehmetEren, 'Yılın İşadamı Ödülü'ne de Seçil Kauçuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Koç layık görüldü. 'Çevreye Duyarlılık Ödülü'nün sahibi Teknik Masura A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kıraç olurken, 'En İyi Yatırım Ödülü' KTM Grup adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Canlı'ya, 'Tarsus Tanıtımına Katkı Ödülü' Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'a, 'Tarsus TAGİD Özel Ödülü' de Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi'ye verildi.
Kaynak: İHA