İlk seçimde Atatürk'ün adayı değil, Komünistlerin Adayı Kazandı

Son kitabıyla bir kez daha adından söz ettiren Taha Akyol, Atatürk ile ilgili ezber bozan açıklamalar yaptı.

İlk seçimde Atatürk'ün adayı değil, Komünistlerin Adayı Kazandı
Atatürk'ün resmi kaynaklarda yer almayan konuşmalarını ortaya çıkaran Taha Akyol, Atatürk'ün savunanları deli ve çılgın ilan ettiğini iddia ettiği Kuvvetler Ayrılığı sistemini canlı yayında anlattı.

Beyaz Tv'de Hüseyin Gülerce'nin sunduğu Ortak Akıl programına konuk olan gazeteci yazar Taha Akyol, Kuvvetler Birliği ve Atatürk'ün şiddetle karşı çıktığı Kuvvetler Ayrılığı arasında ki farkları anlatırken, çok ilginç bir bilgiyi de canlı yayında paylaştı.

' Osmanlı anayasasında Kuvvetler ayrılığı vardır ama, Atatürk'ün çıkarttığı 1921 Teşkilat-ı Esasiye kanununda Kuvvetler Birliği vardır. Kuvvetler Birliği konusunda Mustafa Kemal'le muhalif Hüseyin Avni Ulaş bey aynı görüştüktedir. Meclisteki solcularda, sarıklı hocalarda, modernistler de Kuvvetler Birliği diyor. Meclis açıldığı gün diyorlar bunu '

'Bu şu demek. Meclisin hem yasama yetkisi var, hem yürütme, hem de yönetme yetkisi var. Bakanlar kurulu meclisin içinden seçilir. Halbuki bugünkü sistemde Başbakan atar. O zaman her bakan meclisin içinde teker teker oylamayla seçilir. '

Birinci mecliste Atatürk'ün kurdurduğu Komünist partiden hariç bir komüniste parti olduğunu öne süren Taha Akyol 'Mesela İçişleri Bakanlığı seçimi yapılacak... Mustafa Kemal'in adayı Albay Refet Paşa birinci mecliste seçimi kaybediyor, onun yerine Halk İştiraki ün Komünist Partisinin kurucusu Tokat milletvekili Nazım bey seçimi kazanıyor. ' dedi.

BEYAZ GAZETE