Siirt'te 'Pervari Balının Karakterizasyonu Araştırması' Tamamlandı

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve Siirt Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen 'Pervari Balının Karakterizasyonu Araştırması' projesi sona erdi.

Siirt'te 'Pervari Balının Karakterizasyonu Araştırması' Tamamlandı
DİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, ajansın TRC bölgesi olarak adlandırılan Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerine özgü tarımsal ürünlerinin değerlendirilmesi ve yeni katma değerli ürünlerin işlenebilirliğinin araştırılmasına yönelik daha önce TÜBİTAK Gıda Enstitüsü'nce başlatılan çalışmalara bölge üniversiteleri işbirliği ile devam edildiği bildirildi. İlk olarak bölgedeki üzüm türlerinin çekirdek ve posasının değerlendirilmesi, meşe palamudunun yeni ürünlere işlenebilirliğinin araştırılması ve Bıttım, Antep fıstığı ile Siirt fıstığı özelliklerinin karşılaştırılması çalışmalarının TÜBİTAK ile yürütüldüğü projenin tamamlanma aşamasına geldiği kaydedilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

'2011 Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında Siirt Zivzik ve Şırnak Görümlü narları ile Pervari balının çalışılması için Harran Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi ile işbirliği geliştirilmiştir. Bu iki çalışma da üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış, Siirt'te tanıtımları yapılmıştır. Bilimsel araştırma kapasitesi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Siirt Üniversitesi bünyesinde oluşturulan bir ekip, Pervari balı ile ilgili saha ve laboratuvar çalışmalarını yürütmüştür. Bu ekip arı, flora ve bal ile ilgili literatür taramasını müteakip Siirt'in Pervari ilçesinde üç noktayı (Çobanören, Balcılar ve Yanıkses) çalışma bölgesi olarak belirlenmiştir. Bu bölgede arı ırklarının kullandığı bitki çeşitleri belirlenmiş bu bitkilerin polen analizleri yapılmıştır. Analizleri paralel olarak Pervari'deki bu bölgenin arı ırkları tespit edilmiş, özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra da bölgeden bal örnekleri alınarak analiz edilmiş ve balların karakterizasyonu (bütün özelliklerini gösteren analizleri) yapılmıştır. Bu analizlerde Pervari balının üstün ve ayırıcı özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. '


Açıklamada, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı ve DİKA üyesi Güven Kuzu'nun, 'Pervari balının standardize edilerek pazarda yer edinmesini, piyasaya Pervari balı olarak sunulan diğer balların azaltılması sürecinin başlangıcı olan bu faaliyetin markalaşma açısından da önemli bir adım olarak görülmesi gerektiği'ni ifade ettiği bildirildi.