Boğazlıyan Adliyesinde Segbis Faliyete Geçti

Türkiye'de adliyelere yeni girmeye başlayan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS), Yozgat'ın Boğazlıyan ilçe adliyesinde faliyete geçirildi.

Boğazlıyan Cumhuriyet Başsavcısı Murat Özcan ve Ağır Ceza Reisi Mustafa Şahin'in Adalet Bakanlığı nezdinde yürüttüğü ikili temaslar sonucu ilçeye kazandırılan Tutuklu ve hükümlü mahkumların bulundukları yerden video konferans sistemiyle ifade vermesini sağlayan sistem faaliyete geçti.

Boğazlıyan Adliyesi'nde ilk denemesi gerçekleştirilen SEGBİS'te, önce Kayseri, daha sonra Yozgat'a bağlanılarak Adliye Salonları'nda hazır hükümlü ve tutuklu sanığın ifadeleri alındı. Ağır Ceza Reisi Mustafa Şahin SEGBİS vasıtasıyla her iki adliyedeki tutuklu ve hükümlü sanıklar kamera görüntüleri vasıtasıyla sorguladı. Kaymakam Coşkun Açık'ta Boğazlıyan Adliyesi'ne gelerek, SEGBİS hakkında Cumhuriyet Başsavcısı Murat Özcan'dan bilgi aldı. Başsavcı Özcan, UYAP ulusal yargı ağı projesi üzerinden görüntü aktarımı sağlayacak sistemle sanık, tanık, şikayetçi sıfatıyla mahkemeye götürülmesine gerek kalmaksızın uzaktan dinlenmesi amaçlandığını söyledi. Sanık veya tanık veya şikayetçi mahkemeye gidemiyorsa, buralardan ilgili mahkemeyle görüntülü bağlantının kurulacağını kaydeden Özcan, 'Görüntü ile ses aynı anda güvenli bir şekilde iletilecek ve kaydedilecek. Görüntü, ilgilinin yüz ifadelerini, vücut hareketlerini, tavır ve davranışlarını gözlemlemeye; ses, ilgilinin duygularını anlamaya ve söylediklerini anlaşılır şekilde dinlemeye imkân verecek nitelikte olacak. Bilgi, belge ve deliller elektronik ortamda anında iletilecek ' dedi.
Kaynak: İHA