Ahi Evran Üniversitesi, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği ve The Japan Foundation İşbirliğiyle Gerçekleştirilen Etkinlikte, 3 Japon Filmi Gösterime Sunuldu

Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve Japon Bahçesi'nin bulunduğu Kırşehir'de, Ahi Evran Üniversitesi, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği ve The Japan Foundation işbirliğiyle ''Japon Filmleri Günü'' etkinliği düzenlendi.

Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'ndaki etkinliğin açılışında konuşan Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güray Erener, üniversitelerin bir şehrin sosyal, kültürel, ekonomik ve sportif yönden gelişmesine katkı sağladığını belirterek, etkinliğin bu amaçla gerçekleştirildiğini söyledi.

Erener, ''Başta Büyükelçilik yetkilileri olmak üzere bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu gösterimin, geçmişten günümüze gelen Türk-Japon dostluğunun devamına katkı sağlayacağına inanıyorum. Sinema, insan hayatının perdeye aktarılmış halidir. Bugün 3 Japon filmi izleyeceğiz. Japon film sektörü ve Japon kültürü hakkında biraz daha bilgi sahibi olacağız'' diye konuştu.

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Shigeru Kikuma da Japon filmlerinin gösterimini bugüne kadar sadece Ankara'da gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Japonya ve Türkiye hükümetlerinin Kaman ilçesindeki Kalehöyük kazılarında yaptığı işbirliğinden dolayı gösterimi Kırşehir'de tekrarladıklarını söyledi.

Kikuma, ''Bugünkü filmler, Japonya'nın yeni sayılabilecek modern filmleri arasında yer alıyor. Bu filmlerde, Japon kültürü ve günlük yaşantısıyla ilgili sahneler göreceksiniz. Umarım sıkılmadan seyredersiniz'' diye konuştu.

Japon Filmleri Günü'nde, ''Güney Kutbundaki Aşçı'', ''İyi Uçuşlar'' ve ''Saniyede Beş Santimetre'' filmleri, Türkçe ve İngilizce alt yazılı olarak gösterime sunuldu.

-Kırşehir'in Japonya ile bağı-

Bir süre önce vefat eden Japonya Prensi Tomohito Mikasa, Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesindeki Kalehöyük kazılarına maddi destek sağlamış, iki defa da burayı ziyaret etmişti. Kaman Belediyesi, vefatının ardından bir caddeye Mikasa'nın adını vermişti.

Japonya hükümetinin desteğiyle yapılan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve Japon Bahçesi ile adını duyuran Çağırkan da bu ülkenin arkeologları öncülüğünde kazı çalışması sürdürülüyor.

Muhabir: Abdullah Yıldız/Mustafa Yıldız

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA