Sakarya'da Trolle Avlandıkları Gerekçesiyle Para Cezasına Çarptırılan Balıkçıların, Cezası Yerel Mahkeme Tarafından İptal Edildi

Sakarya'da trolle avlandıkları gerekçesiyle para cezasına çarptırılan balıkçıların, cezası yerel mahkeme tarafından iptal edildi.

Geçtiğimiz yıl, Karadeniz açıklarında trolle avlandıkları sırada Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca yakalanan balıkçılar, Su Kanunu'na muhalefetten dolayı teknelere 25'er, teknede çalışan her tayfaya da 6 bin 892'şer lira ceza verilmişti.

Cezanın ardından yerel mahkemeye itiraz eden balıkçıların açtığı dava, sonuçlandı.

Balıkçıların itirazını değerlendiren Zonguldak İdare Mahkemesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin, verilen cezaya neden olan olaya ilişkin ''somut ve tereddüte mahal bırakmayacak ölçüde saptama yapmadığını ve soyut kanaatlere dayalı ceza uygulaması yaptığına'' karar verdi.

Bunun üzerine mahkeme heyeti, balıkçı teknelerine verilen para cezasını iptal etti.

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer, kararın ardından yaptığı açıklamada, kararı sevinçle karşıladıklarını anlattı.

Balıkçıların zor koşullar altında işlerini yapmaya çalıştığını anlatan Sezer, şunları söyledi:

''Bazı yasaların mantığını anlamak mümkün değil. Midyeciye dip taraması için serbest bırakılan alanlar balıkçıya yasaklanıyor. 3 mil dışında balık mı var ki 'balıkçı oraya gitsin' deniliyor. Üstelik teknelerde bulunan tayfalara da ayrı ayrı astronomik ceza uygulanması da olacak iş değil. Tayfa nihayetinde tekne sahibi nereye giderse orada çalışmak durumunda. Kaptana şuraya çek, burada avlanılmaz deme lüksü mü var da onlara da para cezası veriliyor. Umuyorum Sahil Güvenlik bundan böyle mahkemenin kararına uygun davranır.''

Muhabir: Cihan Ersöz / Mehmet Özcan

Yayıncı: Atakan Çelik
Kaynak: AA