Emniyet Müdürlüğü Tarafından Başlatılan Proje Kapsamında Sigara ve Alkol Bağımlılığı Konusunda Seminerler Düzenlenecek

Kadirli'de, Emniyet Müdürlüğü tarafından öğrencilere yönelik sigara ve alkol bağımlılığına karşı ''Bağımlı olma özgür ol'' projesi başlatıldı.

80. Yıl Cumhuriyet Lisesi toplantı salonunda başlayan ve 13 Aralık tarihine kadar devam edecek seminerin ilkinde, Kadirli Devlet Hastanesi'nden Dr. Dilek İşcan ''sigara bağımlılığı'' ve Rehberlik Araştırma Merkezi'nden Mustafa Fırat ''madde bağımlılığı'' konusunda öğrencilere bilgiler verdi.

İşcan, uyuşturucu maddelerin çeşitleri, insan sağlığına olumsuz etkileri, hayatta bağımlılık yapan maddelerin nasıl ortaya çıktığı ve bağımlılık yapan maddelerden korunma yollarını anlatarak, herkesin ''Ben bağımlı olmam'' düşüncesine sahip olduğunu kaydetti.

Madde bağımlılığının genç yaşlarda, kötü arkadaş ve merakla başladığını ifade eden, Dr. Dilek İşcan, madde bağımlılığının ilk aşamasındaki ''Bir kereden bir şey olmaz'' düşüncesinin sonu alınmaz yıkımlara sebebiyet verdiğini söyledi.

Rehberlik Araştırma Merkezi Görevlisi Mustafa Fırat ise gelecek nesillerin madde bağımlılığından uzak kalmalarını sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini, ailelere ve eğitim camiasına da büyük sorumluluklar düştüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

''Madde bağımlısı olan kişiler ailesi, arkadaşları ve toplum tarafından yalnızlığa terk edilir. Fiziki ve psikolojik olarak çöküntüye uğrayan kişinin ise sonuçta genç yaşlarda ölümü kaçınılmaz olur. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için doğru arkadaş ve çevre seçimi hayati önem taşır. Hayat yolunda kimlerle adım atıyor ve yaşıyorsan sonuçta o yönde mutlulukla ve mutsuzlukla biter. Olumlu çevre mutluluğa, olumuz cevre ise mutsuzluğa götürür. Bu noktada eğitim hayatımızın her aşamasında şart. Bu nedenle hayatımızda sigara ve madde bağımlılığından uzak durmamız gerekiyor. Sigaradan milyonlarca insan hayatını kaybetti ve kaybetmeye de devam ediyor.''

Emniyet yetkilileri, seminerlerin 13 Aralık tarihine kadar günlük olarak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi ve Atatürk Sağlık Meslek Lisesi toplantı salonlarında lise öğrencilerine verileceğini bildirdi.

Muhabir: Menderes Özat / Tuğba Temir

Yayıncı: Ali Güreli
Kaynak: AA