Bdp: Yeni Yıl Kürt Sorununun Çözümünde Diyalog ve Müzakere Başlatsın

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), yeni yılın Kürt sorununun demokratik çözümü noktasında diyalog ve müzakere sürecinin önünü açması temennisinde bulundu.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak , yeni yıl mesajı yayımladı . 2012 yılının gerek Türkiye , gerekse de yakın bölge açısından barış , istikrar , demokrasi , özgürlükler ve halklar arası diyalog adına olumlu gelişmelerin yaşandığı bir yıl olmadığının belirtildiği açıklamada , Savaş ve çatışmaların Ortadoğu ' da , Suriye ' de ve Türkiye ' de can almaya devam ettiğinin dile getirildiği mesajda , 2012 ' de de halkların payına düşenin yine acı , gözyaşı , yıkım , yoksulluk , açlık , sefalet , adaletsizlik , eşitsizlik ve mutsuzluk olduğu ifade edildi . Geride bırakılan yılın , demokrasi ve özgürlükler açısından da yoğun baskıların yaşandığı bir yıl olduğunun belirtildiği mesajda , baskıyla , zulümle , yasaklamalarla , engellemelerle , toplumsal talepler ve hak arayışları bastırılmaya , muhalif sesler susturulmaya çalışıldığı savunuldu .

" 2012 ÇÖZÜM AÇISINDAN KAYIP BİR YIL OLDU "

Hükümetin izlediği yanlış politikalar nedeniyle Kürt sorunu , demokratikleşme , sosyal adalet , hak ve özgürlükler gibi Türkiye ' nin önündeki en temel ve ertelenemez sorunların bir çözüme kavuşturulması noktasında 2012 ' nin çözüm açısından kayıp bir yıl olduğuna dikkat çekilen mesajda , büyük bir özveri ve kararlılıkla sürdürülen barış , demokrasi , özgürlük ve emek mücadelesinin sorunları tarihsel bir çözüm aşamasına getirmiş olmasının da halklar adına bir kazanım olarak görülmesi istendi . Adil , barışçıl , huzur dolu bir dünya adına umut ve beklentilerin daha da arttığı , barış , özgürlük ve çözüm taleplerinin daha da yükseldiği yeni bir yıla girileceğinin anlatıldığı mesajda , " Yeni yıl , yeni bir başlangıç demektir , yeni ve beyaz bir sayfa açılması için 2013 yılı önemli bir fırsat sunmaktadır . Bu açıdan , Ülkemizde ve Ortadoğu ' da yaşanan çatışmaların biran önce sona ermesi , halkların kaderi haline dönüşen acı kayıpların , trajedilerin son bulması , barışın artık bu topraklarda biran önce yeşermesi , Kürt sorununun demokratik çözümü noktasında diyalog ve müzakere sürecinin önünün açılması , özgürlüklerin her alanda genişletilmesi , demokratik standartların yükseltilmesi , yurttaşlarımızın yıllardır özlemini duyduğu çoğulcu - eşitlikçi yeni bir anayasaya kavuşması , yasaklamaların - anti demokratik uygulamaların son bulması , insanların düşüncelerinden dolayı cezaevlerine atılmaması , halkın iradesi olan tutuklu milletvekillerin , binlerce siyasetçinin ve seçilmişin , tutuklu gazetecilerin biran önce özgürlüklerine kavuşması , her alanda eşitliğin ve adaletin sağlanması , dinler , kültürler ve kimlikler arası hoşgörünün , saygının güçlenmesi 2013 yılının en temel hedefleri olmalıdır . Bu umut ve heyecanla sevgi , barış ve eşitlik ilkeleri üzerine kurulu bir ülke ve dünya özlemiyle halklarımızın yeni yılını kutlar , barış ve esenliklerle dolu bir yıl dileriz . " ifadeleri kullanıldı .