Erdoğan: Uçaklar İş Göremeyince Füze Kullanmaya Başladılar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de havaalanlarının muhaliflerin eline geçip uçakların iş göremez hale gelmesinden dolayı füzelerin kullanılmaya başlandığını hatırlatarak, “Ne yaparsa yapsın Hak galip gelecektir.Hiç endişeniz olmasın. Belki bedeli ağır olacak, zor olacak ama er geç Suriye halkı buradan zaferle çıkacaktır.” dedi.


Erdoğan, Şanlıurfa’da İl Danışma Kurulu Toplantısı’nda konuştu.

Suriye ile ilgili olarak ağırlaştırılmış angajman kurallarını devreye soktuklarının altını çizen Erdoğan, “Yaklaşık 2 yıldır devam eden bu kanlı süreç, artık finale yaklaşıyor. Suriye'de halkın talep ve beklentilerini karşılayacak bir yönetim, inşallah kısa sürede iş başına gelecektir. Bu süreç başarıyla tamamlandığı zaman, iki ülke birbirine daha yakın, halkları bir birine kaynaşmış şekilde güç birliği haline gelecektir. Suriye'de bu sürecin uzaması nedeniyle hükümetimiz yoğun tepkiler alıyor. Bunlar motivasyonumuzu asla bozmayacak.” ifadelerini kullandı. Geçmişte Esed ailesi ile aralarının iyi olduğunu, ailece de görüştüklerini anımsatan Erdoğan, “Babamız da olsa, eğer zalimse biz o babayla yol yürümeyiz. Çünkü zulme rıza, zulümdür. Bu evlat için de geçerlidir. Eğer evlat Hakk’ın değil de zalimlerin yanında yer alıyorsa, bir baba olarak biz de evladı terk ederiz, işin aslı budur. Çünkü tarih bunun örneklerini bize gösteriyor. Biz peygamberler tanıdık, evlatlarını terk ettiler. Çünkü Hakk’a tabi olmadılar.” açıklamasını yaptı. Suriye’de yaşanan zulme değinen Erdoğan, “50 bine yakın insan uçak bombaları ile öldürülüyor. Havaalanlarını muhalifler ele geçirince, uçaklar iş göremez hale gelince füzeleri, Scudd füzelerini kullanmaya başladılar. Ne yaparsa yapsın Hak galip gelecektir. Hiç endişeniz olmasın. Belki bedeli ağır olacak, zor olacak ama er geç Suriye halkı buradan zaferle çıkacaktır.” diye konuştu.

Şanlıurfalılardan ellerini vicdanlarına koymalarını, Suriye konusunda daha insani, daha adil tavır takınmaları konusunda talepte bulunan Erdoğan, “Bunu herkese anlatmamız lazım. Urfalı kardeşlerimizin çok iyi bilmeleri lazım. Bildiğimiz, anladığımız anda kararı çok rahat veririz. Şanlıurfa peygamberler şehri. Öyle tanımlıyoruz. Şanlıurfa, Suriye halkını kendisine öz kardeş gören bir şehirdir. Böyle tanımlıyoruz. Hak söylemek, Hakk’ın yanında durmak, haklının arkasında durmak, Şanlıurfa’nın şanındandır. Biz Suriye’de akan kan karşısında sessiz ve tepkisiz kalanlardan olamayız.” ifadelerini kullandı. SURİYE KOALİSYONU’NUN LİDERİ HATEM, YARIN ERDOĞAN’A EŞLİK EDECEK Yarın Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde Suriyeli mültecilerin kampına yapacağı ziyareti hatırlatan Erdoğan, “Akçakale’deki kampı dolaşırken Suriye Koalisyonu’nun lideri olan Hatem de fevkalade bir durum olmazsa kampı bizimle gezmek istiyor. Kampı beraber gezeceğiz. CHP’nin yaptığı gibi tarihi boyunca da her zaman yaptığı gibi diktatörlerin, kendi halkına zulmedenlerin yanında olamayız. Biz haklının yanında Hakk’ın yanında olacağız. Suriye’de yaptığımız da budur. Biz 500 trilyon milli bütçemizden şuan katkı verdik. Bu, gıda, ilaç, bütün kamplardaki harcamalardır.” şeklinde konuştu.

Dışardan gelen yardımların da zannedildiği gibi büyük rakamlar olmadığını, toplamda 30 milyon dolar gibi rakam olduğunu kaydeden Erdoğan, Biz elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Başından itibaren Suriye’den tarafımıza geçecek olan herkesi aldık bağrımıza bastık. Bir taraftan çadırlar kurduk, konteynır kentleri oluşturuyoruz, kardeşlerimizi ağırlıyoruz. Tabi ki evlerindeki huzuru rahatlığı sağlayamıyoruz. Ama dünyada bu tür çadırkent dünyanın hiçbir kentinde yok. Şuanda Ürdün ve Lübnan’da da var. Her ikisi de bizimkiyle mukayese edilemez. BM Genel Sekreteri ayrılırken bizlere teşekkür ederek ayrıldı. ‘Gerçekten bu işi çok iyi benimsemişsiniz. İyi alt yapı oluşturmuşsunuz. Biz size mahcubuz’ dedi.

Çünkü onlardan bir şey istemeden bu adımı attık. Suriye’de Hakk’tan başka hiçbir şeyi savunmadık. Suriyeli kardeşlerimize cömertliğimizi, vakarımızın, misafirperverliğimizin gereği olarak kucak açtık. İnşallah bu süreç geride kalacak, yaralar sarılacak, vatanlarına dönecekler ve umut dolu bir süreç başlayacak. İşte o zaman hükümet olarak da AK Parti olarak da Şanlıurfa teşkilatı olarak da vakur, gururlu, ülkesiyle gurur duyan bireyler olarak yeni süreçte yerimizi alacağız. Sabredeceğiz. İnşallah hayırlı sonuca da ulaşacağız.” açıklamasında bulundu .