Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş Açıklaması

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, rakamlar ve bilançoların üstünden kısa bir süre geçtiğinde hemen unutulduğunu belirterek, ''Esas unutulmayan tarihe iz düşülen 'Sanatımızın Hatıra Defteri' gibi sanat eserleridir. Hisse senetlerini bırakıp hissi senetlere yatırım yapmaktan mutluluk duyuyoruz'' dedi.

Ateş, Denizbank'ın kültür ve sanat faaliyetlerini yürüten Denizkültür'ün gazeteci ve belgeselci Nebil Özgentürk ile hayata geçirdiği ''Sanatımızın Hatıra Defteri'' projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, daha önce Cumhuriyetin 85. yılında ''Türkiye'nin Hatıra Defterini'' yaptıklarını anımsatarak, Cumhuriyetin 90. yılında da bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kendisinin 32 yıldır bankacı olduğunu dile getiren Ateş, şunları söyledi:

''Hep rakam ve bilançolardan bahsediyorum ama rakamlar ve bilançolar üstünden kısa bir süre geçtiğinde hemen unutuluyor. Esas unutulmayan tarihe iz düşülen 'Sanatımızın Hatıra Defteri' gibi sanat eserleridir. Çeşitli olanaksızlıklar içinde var olan sanatçılarımızı Nebil Özgentürk'ün çalışmasıyla gündeme taşımış olmanın gururunu yaşıyoruz. Biz yurt dışında 15 şube olmak kaydıyla 625 şubeli bir bankayız. 12 bine yakın çalışanımız var. Onlara 'kaptan, denizci' diyoruz. Ekonomik hayatımıza, finans sektörüne katkıda bulunmak, ülkemizde yatırıma muhtaç konularda yatırıma destek vermek gibi faaliyetler üzerinde yoğunlaşıyoruz. Spor kulüplerini finanse eden banka olmaktan tutun, tefecinin elindeki küçük çiftçiye destek veren banka olmaya kadar ülkemizin geleceğine bir katkı sunuyoruz. 'Sanatımızın Hatıra Defteri' çok sayıda kıymetli oyuncuyu da bir araya getirdi. Tarihimizdeki sanatçılarımızı canlandırdılar.''

Şair Attila İlhan'ı Tarık Akan'ın, Opera sanatçısı Leyla Gencer'i Candan Erçetin'in, şair, oyun yazarı Abdülhak Hamit Tarhan'ı Beyazıt Öztürk'ün canlandırdığını ve çok sayıda ismin bulunduğu hoş bir projenin tamamlandığını anlatan Ateş, ''Bu aslında, Cumhuriyetimizin 90. yılında sanatımıza ve ülkemize armağandır. Her uygarlıktan geriye kalan şey unutulmayan eserlerdir. Hisse senetlerini bırakıp 'hissi' senetlere yatırım yapmaktan mutluluk duyuyoruz'' dedi.

Bu belgeselin kısacık bir gösteriminde dahi insanın bir şeyler öğrendiğini aktaran Ateş, ''Eserde, 90'ın üzerinde öykü var. Projeyle ilgili birtakım tekliflerin olduğunu ifade edeyim. Üstüne para verip de televizyonda oynatılacak bir şey değil'' ifadelerini kullandı.

Denizbank'ın hisselerini satın alan Sberbank'ın da aynı politikaların devamını isteyip istemediğine ilişkin soru üzerine Ateş, ''Yeni hissedarımız Sberbank da çok değişim ve dönüşüm içerisinde olan bir kuruluş. 172 yıllık tarihiyle Rusya'nın bütün sürecinde bulunmuş. 2 tane dünya savaşı görmüş. Bizim stratejilerimizi ve yaklaşımımızı benimsediler. Bunu sürdürme gibi kararları var'' diye konuştu.

-''Sanat hatıralarını yeni kuşaklara hatırlatmak istedik''-

Belgeselci Nebil Özgentürk, kamera arkası görüntülerin izlenmesinin ardından zor bir işin altından kalktıklarını belirterek, ekranlarda gerçekten çok az görülen geçmişin sanat hatıralarını yeni kuşaklara hatırlatmak istediklerini kaydetti.

Halid Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu eserinden uyarlanan televizyon dizisinin yapılmasının ardından ''Aşk-ı Memnu kitabı çıkmış, sizde var mı-'' diye sorular sorulduğuna şahit olduğunu ifade eden Özgentürk, ''3 milyon dolarla söz edilen resimler yapanlar, döneminde bir kadehe resimlerini sattılar. Siyasetle sanat yıllar boyunca kan uyuşmazlığı yaşadı. Bu yüzden ezildiler. Sanatını yaparken sansüre uğrayan, hapse giren sinemacıları, tiyatrocuları, şairleri yad etmek istedik'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Belgeselde İsmet İnönü de var. Neden bir siyasetçi olarak belgeselde yer aldı-'' sorusuna Özgentürk, ''Sadece saygı duruşu olarak algılamamak gerekiyor. Önümüze çıkan şaşkınlıklar bu eserde bir araya geldi. En güzel hatıra henüz anlatılmamış hatıralardır. İsmet İnönü'nün çello dersi alması, bir siyasetçinin sadece merakı değil. Sanatın her şeyin üstünde olduğunu göstermek için yer verdik'' şeklinde konuştu.

Bu arada, ''Sanatımızın Hatıra Defteri'' projesi, 600 dakikayı aşan belgesel ve 250 sayfalık kitabı içeriyor.

-Kocabıyık'ın vefatı-

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Borusan Holding Kurucu Onursal Başkanı Asım Kocabıyık'ın vefatına ilişkin soruya, ''Çok kıymetli bir büyüğümüz, Allah rahmet eylesin. Sanata verdiği önem açısından Borusan'ın senfoni orkestrası bir fenomendir. Her türlü takdirin ötesinde güzel bir çabayı beraberinde getirdi. Geride kalan holding, grup çalışanları ve hissedarlarının da bu geleneği sürdüreceğini temenni ediyorum'' karşılığını verdi.

Nebil Özgentürk de ''Asım Bey 1924 doğumludur. Eğitime çok büyük desteği olmuş 1970'lerde Kültür Sanat Vakfının kurucularından sayılmış. Ben de buraya gelirken öğrendim. 1940'lı yılların İstanbul'unda özel ticaret ilişkileri kurmuş'' diye konuştu.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA