İkçü Senatosu Da Odtülü Öğrencilerin Protestosunu Kınadı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Senatosu, ODTÜ’de yaşanan olayları ve öğrencilerin protesto eylemlerini kınayan bir karar aldı.

İkçü Senatosu Da Odtülü Öğrencilerin Protestosunu Kınadı
Göktürk-2 uydusunun fırlatılması sırasında başlayan ve akademik dünyayı ikiye bölen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sert tepki gösterdiği ODTÜ’deki akademisyen ve öğrenci olaylarının neden olduğu tartışma ortamı sürüyor. Bazı üniversiteler, yaşanan olayları kınayan kararlar alırken, akademisyenlerden oluşan bir grup da üniversitede öğrenci değil polis şiddeti yaşandığını ve bunu kınayan üniversitelerin tarihe ‘kara leke’ olarak geçtiğini belirterek, hazırlanan bildirilere imza attı. Öte yandan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Senatosu da ODTÜ’lü öğrencilerin protestosunun şiddet içerikli eylemlere dönüşmesini kınayan bir karar aldı.

Senato üyelerinin oy birliğiyle kabul ettiği kararı yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyuran İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, ODTÜ’de fikirlerin beyanının değil şiddete yönelik protestoların yaşanmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Akhan, herkesi itidalli davranmaya davet ettiklerini belirterek, “Özgürlük ortamında herkesin; özellikle geleceğimizi emanet ettiğimiz, aydınlık fikirlere sahip olmasını istediğimiz gençlerimiz olan öğrencilerimizin, her türlü fikirlerini ki, bunların içinde bir başbakanın üniversiteye girmesini istememek gibi doğru bulmadığımız fikirler de olsa, beyan etmesi çok doğaldır. Tartışılmaz olan konu ise bu fikirlerin şiddete yönelik protestolara dönüştürülmesi ve bunların demokratik haklarmış gibi savunulmasıdır. Kolluk kuvvetlerimizin böyle olaylar ile uygun şekilde orantısız kuvvet kullanmadan baş edebileceğine inanıyoruz. Tarihimizde büyük bir gurur duyarak anacağımız bir olayın, bir takım yanlış anlama, ön yargı ve yönlendirmeler ile bir kaosa dönmemesi için başta basın ve üniversite camiası olarak herkesi itidalli ve sağduyulu davranmaya davet eder, saygılarımızı sunarız” dedi.

Akhan imzalı İKÇÜ Senato bildirisinde, “Ülkemiz son 10 yılda geçmiş yıllara oranla çok büyük gelişmeler göstermiş, birçok gelişmiş ülke dar boğazlar ve krizlerle uğraşırken, günümüzün parlayan yıldızı olarak dünyada hak ettiği yerini almaya başlamıştır. Burada siyasi iradenin ARGE faaliyetlerine ve üniversitelere yaptığı yatırımların ve teşviklerin yeri yadsınamazdır” görüşüne de yer verildi.

Kaynak: İHA