Deik İcra Kurulu Başkanı Yırcalı Açıklama Yaptı

Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, ''Küresel konjonktür ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılan kredi notu dikkate alındığında, büyüme ve enflasyon açısından önümüzdeki yılın 2012'ye kıyasla daha iyi bir yıl olacağını düşünüyorum'' dedi.

Yırcalı, BSO Rona Yırcalı Salonu'nda düzenlenen, ihracat, gelir ve kurumlar vergisinde dereceye girenler ile İstanbul Sanayi Odası'nca yapılan En büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında yer alan sanayicilerin ödüllendirildiği ''BSO Ödül Töreni''nde, özellikle Türkiye'nin en büyük ekonomik ortağı olan AB ülkelerinin mali krizler ile boğuşurken, komşu coğrafyaların, halk hareketleriyle yeniden şekillendiğini söyledi.

Türkiye'nin, isabetli politika ve yöntemleriyle istikrarsız dünyada büyümeyi ve kalkınmayı başardığını ve buna devam ettiğini dile getiren Yırcalı, küresel krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olan Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 9,2, 2011 yılında yüzde 8,5'lik ve 2012'nin ilk 9 ayında ise yüzde 2,6'lık bir büyümeyi başardığını belirtti.

Yırcalı, 2003-2012 döneminde dünya ekonomisinin yüzde 3,5, OECD ülkelerinin yüzde 1,7 oranında büyürken, Türk ekonomisinin ortalama yüzde 5,1'lik bir büyüme rakamı yakalamış olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bu başarı ile Türkiye, OECD ülkeleri arasında son 10 yılda ekonomisi en fazla büyüyen ülke olmayı başarmıştır. Dünkü Türkiye'yi düşünürsek, bunun önemini daha iyi değerlendirebiliriz. Bu gelişmelerin sonucu olarak, Avrupa ekonomilerinin kredi notları aşağı yönde revize edilirken Türkiye'nin artıyor. Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch ülkemizin notunu 18 yıl aradan sonra yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı. Az bir başarı değil. Küresel konjonktür ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılan kredi notu dikkate alındığında, büyüme ve enflasyon açısından önümüzdeki yılın 2012'ye kıyasla daha iyi bir yıl olacağını düşünüyorum.''

Türkiye ekonomisinin 2012 yılında iç tüketime dayalı olarak değil, ihracata dayalı olarak büyümeyi gerçekleştirdiğini belirten Yırcalı, ''Son 11 aylık toplam ihracatımız 139 milyar dolar oldu. Yani 2011 yılının ihracat rakamını bu yılın ilk 11 ayında geçtik. 2012 yılının 9 aylık verilerine göre Türkiye, dünyada ihracatını en hızlı artıran 4. ülkedir. Bolivya, Belarus ve Vietnam'dan sonra'' dedi.

Yırcalı, 2002 yılı sonunda Orta Doğu ülkelerinin ihracatta yüzde 9,5 olan payının, 2011 sonunda yüzde 20,7'ye ve Afrika ülkelerinin payı ise yüzde 5,2'den yüzde 15'e yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti:

''2012 yılına gelince, ihracatımız, Ocak-Eylül döneminde Ortadoğu ülkelerine yüzde 62,8, Kuzey Afrika'ya yüzde 42,6 artış gösterdi. Yine bu dönemde Kuzey Amerika'ya yüzde 26, sahra altı Afrika'ya yüzde 14, Güney Amerika'ya yüzde 10, AB dışındaki Avrupa ülkelerine yüzde 9,5 artış gerçekleştirdik. Hemen ifade edeyim ki; Türkiye'nin küresel rekabet puanındaki ve kredi notundaki artışın tesadüfi nedenlerden değil siyasi otoritenin ve ekonomi yönetiminin bilinçli ve yetenekli planlama, çalışma ve uygulaması sonucudur.''

-BSO Başkanı Ahmet Kula-

BSO Başkanı Ahmet Kula da Balıkesir'in çok güçlü bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

İlin, zengin jeotermal kaynaklarının, termal turizm yanında sağlık turizmiyle potansiyelini her geçen gün artırdığını dile getiren Kula, bölgede yenilenebilir enerji yatırımlarıyla da adeta Türkiye'nin enerji üssü konumuna geldiğini bildirdi.

Sadece Bigadiç'teki bor tesislerinin dünya bor talebinin yüzde 38'ini karşıladığını vurgulayan Kula, şöyle konuştu:

''Balıkesir merkezde iki organize sanayi bölgemiz var. Satılacak çok az parsel kaldı ve doluluk oranımız yüzde 60 seviyelerini aştı. Her türlü altyapı çalışmaları, arıtma, trafo indirme merkezi, iç yolları tamamlanmış, doğal gazı mevcuttur. 3. OSB için sayın valimiz, belediye başkanımız ile 1/100000 ölçekli master plan çalışmaları da yürütülmektedir. Bandırma OSB'de de hemen hemen bütün parseller satılmıştır.''

Kula, DDY Gökköy Lojistik Köy Projesi'nin 2013 yılında tamamlanmasının planlandığını belirterek, lojistik köy bittiğinde yeni Gümrük Müdürlüğü'nün tekrar açılması gerektiğini söyledi.

Balıkesir'in ihracatının 2011 yılında 410 milyon dolar olduğunu ve bu yıl sonunda 450 milyon dolara çıkacağını kaydeden Kula, ''Bu rakamlar sadece Balıkesir vergi dairesine kayıtlı firmaların gerçekleştirdiği ihracat rakamlarıdır. Diğer illere kayıtlı firmaları dahil ettiğimizde ihracat rakamı 1 milyar doların üzerine çıkmaktadır'' dedi.

Kula, işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının her zaman altında kaldığını ve yüzde 7 civarında olduğunu belirterek, Balıkesir'in sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinde Türkiye'de 23. sırada yer aldığını bildirdi.

Bu yıl saman, kuru ot ve yem fiyatlarının ani yükselmesi, et ve süt fiyatlarının düşük gitmesinin, süt ve besi işletmelerini zarar ettirmeye başladığını ileri süren Kula, ''Böyle devam ederse birçok işletme ya kapanacak ya da el değiştirecektir'' dedi.

Diğer önemli sorunun ''Çek Yasası'' olduğunu ifade eden Kula, ''Merkez Bankası verilerine göre, 2011 yılı Ocak-Kasım döneminde 535 bin karşılıksız çek, 2012 yılı Ocak-Kasım döneminde 825 bin adede çıktı. Yani, bu sene bir önceki yıla göre karşılıksız çeklerin oranı yüzde 55 arttı. Yazılı basından takip ettiğimiz kadarıyla Kredi Kayıt Bürosu, yılbaşından itibaren çek sorgulamasının firmalarımız tarafından başlayacağının bilgisini aldık. Çek yasası ile ilgili sorunların en kısa zamanda çözümleneceğine inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Zafer Akpınar / Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA