Teşvik Yasası Uygulamadan Kalkarsa Trabzon'da 2 Bin Kişi İşsiz Kalacak

Trabzon’da bir grup işçi, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın süresinin uzatılması için eylem yaptı.

Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde toplanan yaklaşık bin çalışan, 5058 Sayılı Yasa'daki SGK işveren payı desteğini devam etmesini talep etti.5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun’un süresi 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle sona eriyor. İşveren ve çalışanların yasanın süresinin uzatılması taleplerine karşı, hükümet kanadından teşvik süresinin uzatılmayacağına dair açıklamalar geliyor. Teşvikten yararlanan yaklaşık 5 bin çalışanın bulunduğu belirtilen Trabzon’da da bir grup işçi yaptıkları eylemle teşvik yasasının süresinin uzatılmasını talep etti. Arsin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda çalışan yaklaşık bin kişi, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü önünde toplandı.
Çalışanlar adına bir açıklama yapan Kadem Güner, 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın dörtte birisi olan SGK İşveren Payı Desteği’nin devamını istediklerini söyledi.

Söz konusu yasanın yerine çıkartıldığı varsayılan 3305 Sayılı Teşvik Yasası’nın çok daha farklı olduğunu savunan Güner, "Yeni yasa büyük, yeni ve ilave bir yatırım içermekte ve bu yatırımı teşvik belgesine bağlama zorunluluğu getiriyor. 5084 Sayılı Yasa, geri kalmış yörelerde istihdamı desteklemek için vardı. Bu haliyle yeni çıkan 3305 Sayılı Yasa, 5084’e rakip olamaz.” dedi.

Trabzon’da teşvik kapsamında işe alınan yaklaşık 2 bin çalışana, iş yerlerinden sözlü olarak yılbaşından itibaren işten çıkartılacaklarının iletildiğini belirten Güner, işsiz kalmamak için 5084 sayılı Teşvik Yasası’ndaki SGK İşveren Payı Desteği’nin devamını istediklerini söyledi.

“Teşvik biterse çarklar durur, İşimizden olmak istemiyoruz, Sayın Başbakanımız duy sesimizi, İşimizden olmak istemiyoruz” gibi yazıların yer aldığı pankartlar taşıyan işçiler, basın açıklamasının ardından sersizce dağıldı .