İş Kazalarında Ölümler, Kaliteli Kişisel Koruyucu Donanımla Minimuma İndirilecek

Türkiye'nin, 'İş Sağlığı ve Güvenliği' konusunda Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı projede sona gelindi.

İş Kazalarında Ölümler, Kaliteli Kişisel Koruyucu Donanımla Minimuma İndirilecek
İş sağlığında kişisel koruyucu donanımların iyileştirilmesi amacını taşıyan proje ile denetimler artırıldı, donanım malzemeleri için test laboratuvarları kuruldu. Yaklaşık 2 yıl süren proje ile iş sağlığı ve güvenliğinde köklü bir yenilik daha getirildi.

Türkiye ile AB tarafından finanse edilen kişisel koruyucu donanımların test faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla başlatılan ‘Kişisel Koruyucu Donanımları Piyasa Gözetimi ve Denetimi İçin Destek Laboratuvarı Kurulması Projesi’nin kapanışı yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün, faydalanıcısı olduğu projenin koordinesi İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü (İSGÜM) tarafından yapıldı. 2010 Şubat ayında başlayan proje, laboratuvar çalışmalarının uzaması nedeniyle 1 yıl kadar uzadı ve 21 Aralık’ta son bulacak. AB uzmanlarının katılımı ile gerçekleşen projenin nihai amacı, Kişisel Koruyucu Donanımların (KKD) mevzuata uygun ve güvenli olmasını sağlamak. Ankara Marriott Otel’de gerçekleşen proje kapanış törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, AB Delegasyon Başkan Yardımcısı Bela Szombati, projenin AB ayağı takım lideri Jukka Kallio, AB iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Holger Trechow gibi bazı AB uzmanları katıldı.

Proje hakkında bilgi veren İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Özer, projenin bu alanda ilk olduğuna dikkat çekerek, projenin amacını anlattı. İş hayatında kişisel koruyucu donanımlarının test edilmesi ile uygunluğunun ölçüleceğini ifade eden Özer, AB ile çok ciddi işbirliği yaptıklarını ve ciddi meblağların söz konusu olduğunu belirtti.

Proje ile denetmenlerin sayısının artacağını vurgulayan Özer, laboratuvarların test çalışmalarının önemine dikkat çekti. Bakan Yardımcısı Halil Etyemez de projeye ilişkin yaptığı açıklamada, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine işaret ederek, dünyadan ve Türkiye’den rakamlar verdi. Dünyada 3 milyar iş gücü olduğunu vurgulayan Etyemez, 2.3 milyon kişinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğini dile getirdi. Türkiye’de ise günde ortalama 171 iş kazasının meydana geldiğini aktaran Etyemez, 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de iş yapamaz hale geldiğini bildirdi. Onun için iş sağlığı ve güvenliği için harcanan paranın maliyet olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Etyemez; bunun, yatırım olarak, kazanım olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

Etyemez, iş sağlığı ve güvenliği için çıkartılan 6331 Sayılı Kanun'un önemine de dikkat çekti. "KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARDA 'CE' İŞARETİ ARANACAK" Yasa ve mevzuat değişiklikleri yanında projeler geliştirdiklerini anlatan Etyemez, bu projelerden birinin kişisel koruyucu donanımları ile ilgili proje olduğunu kaydetti.

Proje ile denetimler ve testlerin yapılacağını bildiren Etyemez, kurulan laboratuvarların işlevini aktardı. Etyemez, yine proje kapsamında yapılacak piyasa gözetimi ile ‘CE’ işareti taşıyan KKD’lerin uygun olduğu ve sağlık gereklerini karşıladığının kabul edileceğini söyledi.

2012 yılında KKD’lerde yapılan denetlemeden örnek veren Etyemez, yüzde 43 olan güvensiz KKD oranının denetlemeler sonrasında yüzde 16’lara düştüğünü belirtti.

"ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDEN GİRİŞLER SİSTEMATİK HALE GETİRİLMELİ" Projenin, Türkiye ve AB için önemini anlatan Bela Szombati de proje kapsamında kurulan laboratuvarların işlevinin çok önemli olduğunu söyledi.

Proje ile sadece KKD’lerin denetiminin sağlanması değil, aynı zamanda Türkiye-AB ekonomik gelişimi için önemli olduğunu hatırlatan Szombati, özellikle koruyucu donanımlar konusunda Türkiye’ye üçüncü ülkelerden malzeme gelmesi konusunda uyardı .